Насловна Вијести Република Српска Цвијановић: Генерална проба за оно што може да услиједи

Цвијановић: Генерална проба за оно што може да услиједи

268
0

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је данас у Добоју да је протест грађана Српске само генерална проба за оно што може да услиједи уколико наставе да малтретирају институције и грађане Републике Српске.

– Ово је миран и достојанствен скуп и наравно да је могао да буде одржан у Сарајеву да га нису забранили њихови надлежни органи – рекла је Цвијановићева.

На скупу подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу у Добоју, она је истакла да је поносна што се овдје народ окупио, јер зна да треба да брани институције и Републику Српску.

– Ово је само генерална проба за оно што може да услиједи уколико наставе да нас малтретирају. А малтретирају нас када не дозвољавају да Народна скупштина Републике Српске обавља свој посао, јер је Скупштина та која доноси законе, да предсједник Републике не може да обавља свој посао, да потписује указе, проглашава законе – истакла је Цвијановићева.

Она је навела да су то све ствари којима су сви свједочили у претходном периоду вољом једног неизабраног странца који је направио такву ситуацију у којој предсједник Републике Српске треба да одговара за непостојеће кривично дјело, те поручила да никакав /Кристијан/ Шмит није надлежан да доноси или мијења било какве законе, нити да креира шта је то у закону битно и шта се то сматра кривичним дјелом.

– Ту одговорности никакве нема. Ми смо овдје да покажемо да нам је доста ове неправде са којом се суочавамо све ове године. У Федерацији БиХ  су живјели многи Срби који су тамо стекли своје пензионо право и нису могли никада да га остваре. Они су прешли у Републику Српску и примио их је наш Фонд пензионог осигурања – рекла је Цвијановићева.

Она је прецизирала да су доспјеле обавезе које су они дуговали тада биле више од 1,4 милијарди КМ.

– Замислите какво је ово окружење да некоме ко живи на вашој територији ви ускратите пензију. Онда имате пресуде неког дома за људска права, па стигнете до Стразбура и поново не можете да остварите своје право. Ми говоримо онда, дакле, о нечему што је уређен систем, а Република Српска је уређен систем и ми смо на њу поносни. Ово је генерална проба и ако треба ми ћемо да се боримо на сваки могући демократски и законит начин за оно што јесу наша институционална права – поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да окупљени данас бране институцију предсједника Републике Српске, јер је доста више да сваки предсједник Републике мора да буде санкционисан од некога.

– И то јесте неправда и доста нам је више малтретирања и неправде с којом морамо да живимо све ово вријеме! Ми имамо своје `руке` и свој глас у парламенту за оно што радимо. Грађани Републике Српске бирају своје представнике који дјелују у оквиру институција Републике Српске, локалне заједнице и на нивоу БиХ. Дакле, они су ти који бирају своје представнике и не може да каже ништа Шмит, ни било који амбасадор да један представник јесте добар и да он испуњава своје обавезе, а други не испуњава – рекла је Цвијановићева.

Она каже да представници Републике Српске имају мандате који су им дали њени грађани.

– То је мандат овог народа и ове републике. Ми смо дужни и обавезни да штитимо Републику Српску и они који то нису препознали нису ни препознати од грађана на изборима. Према томе, носимо и ту врсту одговорности, и политичку осим оне коју имамо као нашу људску одговорност. Сигурна сам да ће Република Српска побиједити и поносна сам на ту будућу побједу, у свим својим настојањима да се одупре неправди и у свим настојањима да се развија, да буде организована заједница у којој може да се живи, која је отворена за свакога, која не дискриминише никога у коју су добродошли сви који поштују законе Републике Српске – нагласила је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва је рекла да ниво БиХ јесте заједнички ниво, да тамо долазе представници из два ентитета, које бирају како је то прописано по Уставу и законима.

– Ми тамо доносимо још једну обавезу, а то је да тамо заступамо и бранимо оне који су нас бирали на простору Републике Српске. То не може промијенити ниједна одлука у Стразбуру. Може само да се промијени онда када постоји сагласност три народа, јер ово није држава једног народа. Ма како нам странци покушавају показати да Срби и Хрвати треба да будемо овдје декор некој бошњачкој компоненти, ако желимо да живимо у мултиетничком друштву, оно мора да буде такво и морају да се поштују наше уставне надлежности – рекла је Цвијановићева.

Она истиче да данас окупљени бране позицију предсједника Републике Српске, Народне скупштине, Владе Републике Српске, својих људи који су изабрани у име народа на позиције које су важне, одговорне, тешке и у редовна времена, а поготово у овако сложеним временима.

На питање да ли се овим крше одредбе Дејтонског мировног споразума које се односе на слободно кретање робе и услуга, Цвијановићева је рекла да је слободно кретање робе и услуга.

– Како пољопривредници изађу и зауставе саобраћај и имате мало ограничену слободу кретања неко вријеме, ево и овдје ће то да траје неко вријеме – рекла је Цвијановићева.

Она је упитала због чега је то проблем и какво је то кршење Дејтона.

– Па, они су говорили да организовање протеста у Сарајеву значи рушење државе. Замислите каква је то глупост. И неки човјек који је изабран на неку важну извршну позицију каже тако нешто. Дакле, кад протестујете, то је рушење државе, је ли тако? Рушили су вам државу када су вам палили Предсједништво БиХ, када су вам тамо опсједали Парламентарну скупштину и нису дали људима да изађу оданде. Ти су вам рушили државу. Ми државу не рушимо, него је правимо онакву каква она треба да буде у складу са Уставом – рекла је Цвијановићева.

Она истиче да ће услиједити оно што треба да услиједи, што зависи од комуникације у наредном периоду и с ким ће представници Српске моћи да комуницирају.

– Ми смо увијек били за договор. Од неких општих околности зависиће и одређена поступања. Знам да сигурно неће изостати реакција институција и народа Републике Српске ако је неправда у питању. Ако је у питању правда, ми смо ту да будемо партнери свима, да радимо, да дефинишемо шта су наши заједнички циљеви и задаци и коначно да престанемо да причамо једни против других већ да радимо једни с другима – поручила је Цвијановићева.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Након што је Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево забранило за данас најављени протест у организацији Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ испред Суда и Тужилаштва БиХ „због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога“, предсједник Одбора Ђорђе Радановић позвао је Србе да дођу на граници са ФБиХ у својим општинама и градовима и обуставе саобраћај на 30 минута.

Радановић је 24. августа поднио захтјев за одржавање мирног скупа 1. септембра испред зграде Тужилаштва БиХ у Сарајеву због политичке оптужнице против предсједника Републике Милорада Додика и вршиоца дужности директора „Службеног гласника“ Милоша Лукића.

 
ИЗВОРRTRS
Претходни текстДевић: Колона српских возила из Теслића нападнута у центру Јелаха
Сљедећи текстДанас сунчано и још мало топлије