Насловна Најновије Цвијановић: Дејтонски споразум руши Шмит, а не Република Српска

Цвијановић: Дејтонски споразум руши Шмит, а не Република Српска

55
0

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је данас да је Република Српска опедијељена за поштовање Устава, територијалног интегритета и суверенитета БиХ и да то не нарушавају њени функционери и институције већ годинама дјеловање високих представника и спрега страних и бошњачких судија у Уставном суду БиХ.

Цвијановићева је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске рекла да Дејтонски споразум није дао могућност високим представницима да управљају БиХ и да су опасне мјере које су предузимали високи представници, поједини амбасадори и Уставни суд БиХ.

Цвијановићева је нагласила да је на сцени рушење Дејтонског споразума, али не дјеловањем Републике Српске већ страног фактора.

Она је истакла да упорно слушамо бесмислице да представнци Републике Српске крше Дејтонски споразум.

– Република Српска и њени представници у потпуности поштују Дејтонски споразум. Чињеница је да се Дејтонски споразум данас крши само од стране неизабраног странца – поручила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да Кристијан Шмит није прошао процедуру именовања и да нема легитимитет, истичући да Шмит руши Дејтон и потврђује да БиХ нема сувренитет.

– Рушење Дејтонског споразума је рушење БиХ – рекла је српски члан Предсједништва БиХ.

Цвијановићева је нагласила да је европски пут БиХ немогућ уз постојање неизабраног странца који намеће одлуке и руши БиХ.

Она је подсјетила да Република Српска заговара европски пут БиХ, с циљем престанка међународног туторства и одласка страних судија из Уставног суда БиХ.

– Свједоци смо да се домаћи договор упорно настоји обезвриједити, и то од странаца који желе да управљају БиХ – рекла је Цвијановићева.

ИЗВОРртрс
Претходни текстПотписан Уговор о јавној набавци радова на изградњи игралишта у насељу Миљевићи
Сљедећи текстРадановић: Срби на својој кожи осјетили како функционише западна демократија