Насловна Најновије Цвијановић: Очекујем да БиХ добије зелено свјетло за почетак преговора

Цвијановић: Очекујем да БиХ добије зелено свјетло за почетак преговора

89
0
“Очекујем да БиХ 21. марта на сједници Савјета Европе, добије зелено свјетло за почетак преговора о приступању Европској унији, али мислим да се неће прецизирати датум“, рекла је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, гостујући у петнаестој епизоди подкаста „Граница постоји“.
 
Она је рекла да прецизирање датума, подразумијева и читав низ оперативних ствари.

“Опет с друге стране имам и једну дилему да ли ће се то десити зато што имамо једну земљу /Холандија/ која је рекла да претпоставља да би могао бити проблем у парламенту, да прође та одлука“, рекла је Цвијановићева.

“Европска унија често нам поручује да нас разумије и да постоје различити ставови али тешко је њих разумијети“, сматра Цвијановићева, “ако и код себе имају хаос“.

“Рецимо и Закон о суду је беспотребно испроблематизован. И то је почело од Европске уније, па сте имали и коментаре америчког амбасадора. Једни дођу помирљиво и кажу договорите се. Други кажу не може то тако и онда убјеђују Тројку како да гласа“, рекла је Цвијановићева.

“Договорили смо се око Закона о сукобу интереса али ћемо видјети“, каже Цвијановићева, “да ли ће то Европској унији бити довољно. Сва та питања ће се рјешавати кроз преговарачки процес тако да смо о томе могли разговарати и накнадно или током самог процеса“, додала је Цвијановићева.

Рекла је да би били на европском путу, БиХ мора да буде своја и да располаже својим капацитетима.

“То значи да неки Високи представник мора да буде у оквирима међународног права. Нико не каже да он није дејтонска категорија али не може он да испуњава домаће обавезе у име Европе и наметати неке ствари. Мора да буде сведен на оно да сједи са стране и да ћути и да буде дио договора“, поручила је Цвијановићева.

“Странци морају да оду из Уставног суда БиХ и да домаће судије дају пуни легитимитет и кредибилитет тој институцији. Нас оптужују да Република Српска није предложила двоје судија. Па није ни ФБиХ предложила једног. Али не, само смо им ми криви и крива је Република Српска“, исткла је Цвијановић.

Цвијановићева је оцијенила, да је нужно да се преузме контрола над сопственим институцијама на путу ка Европској унији.

“У Европској унији са јасним и видљивим надлежностима Републике Српске, то је једини пут“, поручила је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, била је гошћа петнаесте епизоде подкаста “Граница постоји“, који се емитује петком у 18.00 часова.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстСуд БиХ: Не треба удовољити Новалићевој молби за помиловање
Сљедећи текстХан Пијесак: Прикупљено 900 КМ помоћи за породицу Терзић