Насловна Најновије Цвијановић поднијела пријаву против Лагумџије

Цвијановић поднијела пријаву против Лагумџије

45
0

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поднијела је Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против амбасадора БиХ при Уједињеним нацијама Златка Лагумџије.

Као разлог за пријаву наводи се то што је Лагумџија једнострано и самовољно предузео радње у вези са припремом текста и подношења резолуције о Сребреници на усвајање Генералној скупштини УН, без обавезног овлаштења Предсједништва БиХ.

Лагумџија је тиме, наводи се у пријави, прекорачио своја овлаштења уз директно кршење уставног оквира БиХ и гарантованих права три конститутивна народа у БиХ.

У пријави се даље наводи да је Лагумџија, обављајући дужност амбасадора БиХ при УН, одбио да прослиједи писмо српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић упућено генералном секретару УН, чиме је починио кривична дјела напад на уставни поредак, повреда равноправности човјека и грађанина и злоупотреба положаја или овлаштења.

Поставља се питање да ли ће пријава бити поднесена и против Хариса Башића, шефа Мисије БиХ при Савјету Европе, уколико једнострано и мимо става надлежних институција гласа за пријем самопроглашеног Косова у Савјет Европе.

ИЗВОРртрс
Претходни текстПогледајте које се новчанице повлаче из оптицаја (Фoто)
Сљедећи текстПотписан уговор о домаћинству Свјетског купа хармонике