Насловна Вијести Република Српска Цицовић: Српска и Србија су за стабилан и миран регион

Цицовић: Српска и Србија су за стабилан и миран регион

166
0

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић у интервјуу Срни изјавио је да је прва и суштинска ствар односа Републике Српске са Србијом то да су Српска и Србија заинтересоване за стабилан и миран регион.

Он је рекао да је садашњи ниво односа Београда и Бањалуке такав да се говори о заједничким инвестиционим пројектима Србије и Српске, да заједнички дефинишу стратешке пројекте, те заједно планирају да користе природне ресурсе Републике Српске и Србије.

– Све наше активности су усмјерене на економски развој Србије и Републике Српске и добар однос нас са ове стране Дрине са нама са оне стране Дрине, што подразумијева и тјешње економске односе читавог региона – навео је Цицовић.

СРПСКА И СРБИЈА ЗАЈЕДНИЧКИ ПЛАНИРАЈУ ПРОЈЕКТЕ

Он је додао да Српска и Србија заједно планирају да користе хидро потенцијале средњег тока Дрине, заједно граде ауто-пут Београд-Бањалука, планирају градњу ауто-пута Пожега, преко Котромана до Вишеграда и даље према Сарајеву и Херцеговини, као и да заједно планирају да граде аеродром у Требињу.

Цицовић је напоменуо да су Србија и Српска заједно градиле мост „Братољуб“, те да заједно планирају да раде и на успостављању слободних зона у Републици Српској користећи примјере добре праксе из Србије.

– Слободне зоне ограђене и инфраструктурно опремљене са посебним погодностима и олакшицама, биће значајан инструмент економске политике Републике Српске и Србије у функцији економског раста и привредног развоја наших држава кроз повећани прилив инвестиција, раст извоза и запослености, као и трансфер савремених технологија – рекао је Цицовић.

Република Српска и Србија су, напоменуо је Цицовић, и у информационом сектору потписале споразум којим се дефинишу конкретне активности у оквиру сарадње и пружања подршке у области дигитализације, односно развоју електронске управе.

Цицовић је истакао и заједничке активности на очувању националног идентитета /језик и писмо, традиција, култура, вјера/, заједничко обиљежаваље значајних датума из српске историје /Дан српског јединства, слободе и националне заставе/ и успостављање културе сјећања на вријеме и мјеста страдања српског народа у прошлости.

Цицовић је подсјетио да је Србија у претходном периоду подржала велики број пројеката у цијелости или финансирала заједно са Владом Републике Српске – обданишта, школе, улице…

– Нема града и општине гдје није нешто урађено. Неке школе и обданишта у Републици Српској у знак захвалности носе име „Србија“ – рекао је Цивовић.

НАЈВЕЋА ПОМОЋ СРБИЈЕ ЈЕ ШТО СТОЈИ ИЗА СРПСКЕ

Он је навео да је највећа помоћ Србије Српској то што, као гарант Дејтонског споразума, чврсто стоји иза Републике Српске и српског народа у ФБиХ, посебно у општинама са српском већином и подсјетио да је Србија у мјестима српске већине у ФБиХ, заједно са Владом Републике Српске, финансирала велики број пројеката и помагала буџете тих општина.

С друге стране, напоменуо је Цицовић, није мали број инвеститора из Републике Српске који инвестира у пројекте у Србији, хуманитарне организације и Влада Републике Српске помажу српском народу на Косову и Метохији, а и у свим ситуацијама елементарних непогода и других изазова, Република Српска је била и јесте уз Србију.

– Као што су два српска дијалекта, екавски и ијекавски, двије половине једног језика, тако су и Србија и Српска двије стране једног бића народа, једног информативног, културног и историјског простора. То је велики успјех ове генерације и залог да то очувамо и у будућност ма какве и колике силе биле против нас – истакао је Цицовић.

Он је рекао да српско-српска прекодринска сарадња доприноси бољем животу с обје стране Дрине, већој сигурности /економској и политичкој/ и бољим условима за рад и стваралаштво.

ДО КРАЈА ГОДИНЕ И ТВ СЕРИЈАЛ О ПОТЕНЦИЈАЛИМА СРПСКЕ

Када је ријеч о плановима Представништва до краја године, Цицовић је најавио ТВ серијал о потенцијалима градова и општина у Републици Српској, а издваја и организовање манифестације „Дани Српске у Србији“ у септембру, те представљање Републике Српске на 65. Међународном београдском сајму књига у октобру, у сарадњи са Министарством просвјете и културе Српске.

Он је навео би се ТВ серијал емитовао на националним, регионалним и локалним ТВ станицама у Србији и Републици Српској, и да би уз одређену дораду могао послужити и за друга тржишта, а акценат би био на представљању инвестиционих погодности и пословних могућности, на промоцији туристичке понуде и представљању културних и образовних институција.

Представиће се, додао је он, инвестиционе могућности у различитим секторима – пољопривреда, туризам, прерађивачка индустрија, енергетика и друге, уз презентацију законске регулативе из те области и упознавање са подстицајима и повластицама које се нуде инвеститорима.

Туристички потенцијали одређене општине/града, односно регије биће представљени са конкретним бројкама о смјештајним капацитетима и туристичким објектима, а локални производи и гастрономска понуда кроз разговоре са становништвом и примјерима добре праксе.

– Кроз представљање културних и образовних институција презентоваће се могућности за запошљавање и рад у струци у секторима који имају перспективу за развој у конкретном граду/општини односно регији – рекао је Цицовић.

Цицовић је навео да ће бити реализован „Кочићев дан у Београду“ 24. августа, а Представнишво ће пружити подршку 15. Међународној умјетничкој колонији у Крчедину од 25. до 28. августа.

Овогодишњу јубиларну десету манифестацију „Дани Српске у Србији“ Представништво организује од 8. до 14. септембра у 10 градова у Србији – Београду, Крушевцу, Чачку, Краљеву, Врању, Крагујевцу, Зрењанину, Нишу, Суботици и Новом Саду.

Свечано отварање манифестације је у четвртак, 8. септембра, у 20.00 часова у Народном позоришту у Београду, а затварање у сриједу, 14. септембра, у 20.00 часова у Српском народном позоришту у Новом Саду.

У оквиру програма манифестације, између осталог, реализоваће се промоција „Слободне зоне Суботица“, као примјер добре праксе, 13. септембра у Суботици, којој ће присуствовати заинтересовани градоначелници и начелници општина из Републике Српске.

Такође, промоција туристичке понуде Републике Српске са изложбом фотографија на форексу „Доживимо Српску“ биће одржана од 8. до 10. септембра у Кнез Михаиловој улици у Београду и од 12. до 14. септембра на Тргу слободе у Новом Саду.

Осим тога, 9. септембра на Универзитету уметности у Београду планирано је одржавање округлог стола „Јединствени културни простор Републике Српске и Србије“ на којем ће учествовати и министри културе Српске и Србије.

У сарадњи са Министарством просвјете и културе, Представништво ће организовати представљање Републике Српске на 65. Међународном београдском сајму књига од 23. до 30. октобра, на којем ће се на репрезентативном штанду представити издавачи и издања из Републике Српске.

Од важнијих догађаја у протеклом периоду, Цицовић издваја трибину о 30 година Устава Републике Српске, уз учешће високих званичника Српске и Србије, затим састанке министара културе и трговине, на којима је било ријечи о јачању сарадње у овим областима.

Он је подсјетио на представљање Републике Српске на међународним сајмовима туризма, хране, вина, пољопривреде, грађевинарства, технике који се одржавају у Београду и Новом Саду, као и потписивање споразума туристичких организација Српске и Србије.

ИЗВОРсрна
Претходни текстРуководство општине Источно Ново Сарајево у посјети братској Општини Блаце на „Данима шљиве“ (ФОТО)
Сљедећи текстНакон три успјешна отворења у марту и априлу, Робот отвара објекат и у Источном Сарајеву