Насловна Најновије Чубриловић: Прва процјена укупне вриједности изградње брзог пута око 1,3 милијарде евра

Чубриловић: Прва процјена укупне вриједности изградње брзог пута око 1,3 милијарде евра

105
0

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић, рекао је данас у Зворнику, да је процијењена укупна вриједност пројекта изградње брзог пута Бијељина-Соколац, у првој варијанти око 1,3 милијарде евра, док је вриједност дионице на подручју Зворника од граничних прелаза Шепак и Каракај, око 200 милиона евра.

Чубриловић је, након разговора са градоначелником Зворника Бојаном Ивановићем и представницима кинеске компаније „Шандунг“, рекао новинарима да је приоритет на обилазници брзог пута око Зворника, стављен на ове граничне прелазе, с’ обзиром на фреквенцију саобраћаја.

„Постигли смо на неки начин сагласност, да се локална заједница максимално укључи са својим примједбама на пројекат брзог пута, који је презентован у овој фази, док је компанија `Шандунг` са својим пројектантима показала озбиљност у приступу рјешавања одређених проблема, што се тиче пројекта“, рекао је Чубриловић.

Он је додао да свакако требају и нови инпути, да би се пројекат брзог пута финализовао, као би се могао направити корак даље.

Подсјетивши да је меморандум о изградњи брзог пута са фирмом „Шандунг“, потписан у јесен 2022. године, Чубриловић је рекао да је укупна дужина пута подијељена на седам дионица, које ће бити понаособ обрађене.

„Такозвана `дионица два` Шепак-Каракај, како је обиљежена, у сваком наредном разматрању имаће приоритет на почетку конкретних радова“, рекао је Чубриловић и додао ће брзи пут бити удаљен од градског језгра Зворника око 3,5 километара, што није далеко.

Према његовим ријечима, град Зворник ће да направи попречну путну везу, која ће још више приближити градско насеље брзом путу.

Подсјетивши да је дужина дионице од Шепка до Зворника 27 километара, Чубриловић је рекао да ће кинеска компанија да обезбиједи кредитну линију, док ће Република Српска бити гарант тих послова.

„Уосталом, као што се ради сва инфраструктура у читавом свијету, јер се нигдје не финансира готовим новцем, поготово када је ријеч о великим инфраструктурнм пројектима, као што су ауто-путеви, брзи путеви, жељезнице и други слични пројекти“, рекао је Чубриловић.

Он је додао да се овом презентацијом, може сматрати да је практично почела реализација овог пројекта, јер сада људи требају да физички буду на терену како би могли направити изведбени пројекат, који ће требати сагласност од овлашћених институција, након чега треба машине увести у посао.

Ивановић је рекао да је пројекат брзог пута Бијељина-Соколац преко Милића, Власенице и Хан Пијеска, са акцентом на Зворник, од великог значаја за град Зворник, али исто тако и за источни дио Републике Српске.

Он је нагласио да ће се локална заједница максимално укључити у реализацију овог пројекта, како би допринијела да он што брже и ефикасније буде завршен и стављен у функцију.

Ивановић је рекао да је Чубриловића упознао и о другим пројектима локалне заједнице, прије свега о изградњи локалног пута из центра града преко мјесне заједнице Шћемлија до насеља Глумина и Ораовац, који је јако битан за град, јер ће се овим локалним путем повезати град и градска насеља са брзим путем у Ораовцу, гдје ће се изградити петља за укључење на брзи пут.

Говорећи о могућој траси заобилазнице, Ивановић је рекао да ће пројектанти, инжењери и друга стручна лица изаћи на терен и изабрати најбољу путну трасу и након што буде утврђена обавезе које проистекну из тог пројекта – према локалној заједници, биће сигурно извршене.

„Имамо двије варијанте могуће трасе, али то још није прецизно одређено па се у том смислу не могу давати детаљи, јер су још непознати, али се оквирно зна да ће обилазница од Каракаја ићи према Ораовцу, гдје ће бити изграђена петља за укључење, преко Лијешња, Каменице и даље према подручју општине Милићи“, рекао је Ивановић.

 

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстСутра промоција Јахоринског форума и Вишеграда на Сајму у Београду
Сљедећи текстТузла: У стану затечени мртва жена и мушкарац са убодним ранама абдомена