Насловна Најновије ШГ “Романија”: У прољећном пошумљавању биће засађено 45.500 садница

ШГ “Романија”: У прољећном пошумљавању биће засађено 45.500 садница

134
0

У оквиру реализације шумско-узгојних мјера одређених шумско-привредном основом, сваке године је предвиђено да се изврши пошумљавање одређених локалитета.  Сходно овој обавези Шумско газдинство „Романија“ приступило је прољећном пошумљавању сопственом радном снагом.

Акцију пошумљавања у четири  радне јединице и једној шумској Управи, на више локација врши стотињак радника. Основни циљ је побољшање квалитета шума, али и очување шумског богатства.

Према ријечима техничког директора, Горана Косорића, укупна количина набављених садница износи 43.500, од тога 21.000 садница смрче и 22.500 садница бијелог бора.

-Пошумљавање голети врши се на локалитетима Хреша, Озерковићи и Смртићи, а пошумљавање унутар високих шума на подручјима Крња јела, Драпнићи, Сировине и Тврдинићи. Током десет радних дана, планирано је да буде пошумљено 12 хектара голети и 9 хектара унутар високих шума, казао је Косорић.

Косорић истиче да је у протеклих десет година евидентно сушење шума на романијском платоу, а редовним акцијама пошумљавају се прореди тамо гдје је дошло до нарушавања шумског склопа. У прољећној акцији планирано је да се засади 30% укупног броја садница, док ће на јесен бити засађено преосталих 70%.

Шуме доприносе равнотежи ваздуха, апсорбују угљен-диоксид, заустављају честице прашине и пепела, штите од штетног дјеловања вјетра, штите ријечна подручја и изворишта вода. Утичу на прочишћавање атмосферских вода, позитивно дјелују на климу, штите тло од ерозије, те осигуравају станишта за многобројне врсте флоре и фауне. Стога није сувишно поновити колико је њихово очување значајно.

ИЗВОРГлас регије 057
Претходни текстКоло српских сестара из Власенице припрема дарове за Васкрс
Сљедећи текстДодик: Христово Васкрсење промијенило историју људског рода