Насловна Најновије Шешлија: У плану увођење нових процедура лијечења

Шешлија: У плану увођење нових процедура лијечења

404
0

Директор Болнице „Србија“ у Источном Сарајеву Небојша Шешлија рекао је да је ова здравствена установа трећу годину заредом завршила послујући позитивно, те најавио да је у плану увођење нових процедура лијечења и развој оперативних процедура у области гинекологије.

Шешлија је рекао да је у Болници „Србија“ прошле године било 14.300 хоспитализованих пацијената, што је рекордан број од када постоји ова здравствена установа, док је пружено више од 25.000 амбулантних услуга, што је знатно повећање у односу на претходну годину.

Он је навео да резултати остварени у протеклих пет година, откако су се уселили у нови објекат Болнице чију изградњу је финансирала Влада Републике Српске, указују на видне помаке у пословању, као и да су повратили повјерење пацијената, што је био и приоритетан циљ.

„Радује нас што смо у свим одјељењима постигли боље резултате у односу на претходне године“, рекао је Шешлија и додао да је најважнији да су вратили повјерење грађана у Општу хирургију која је имала увећање посла за 30 одсто по одређеним процедурама које изводе.

Шешлија је навео да је на Одјељењу офталмологије у протеклој години обављено више од 600 операција катаракте, што је, каже, значајан резултат за ову здравствену установу.

„Ово одјељење, на челу са доктором Ђорђем Пејићем, биљежи сјајне резултате и лидер смо у пружању тих услуга на истоку Републике Српске“, рекао је Шешлија, те додао да се такве услуге пружају још само у Универзитетско-клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци.

Он је указао да, захваљујући сарадњи са гостујућим професором Предрагом Алексићем, унапријеђен рад и Одјељења урологије, на којем су омогућене услуге које се не пружају у осталим здравственим установама, осим у УКЦ-у у Бањалуци.

Шешлија је напоменуо и да интеристичке гране биљеже константно добре резултате, као и Одјељење гинекологије гдје су у 2023. години имали 60 порода више него претходне године.

„И овај податак показује да се читава регија полако окреће према нашој болници, што је и циљ“, истакао је Шешлија.

Он је рекао да су ове године остварили сарадњу са доктором Игором Елезом, који пружа услуге уградње протеза кука и кољена.

„Доктор Елез то ради на најсавременији начин и већ смо имали прве операције. Резултати ове сарадње биће видљиви, како у Републици Српској, тако и у цијелој регији“, поручио је Шешлија, те додао да ће се то одразити на пословање Болнице.

Он је истакао да је један од циљева да развију оперативне захвате из гинекологије, додајући да су већ ангажовали љекара Жељка Павловића који је некада радио у овој здравственој установи.

„План је да ангажујемо и нека значајна имена из Србије и на тај начин заокружимо комплетно пружање услуга из области гинекологије јер сада имамо знатан одлив пацијената у Невесиње, гдје долазе стручњаци из иностранства“, рекао је Шешлија.

Он је истакао да Болница има одличну сарадњу и са васкуларним хирургом Миланком Максићем и са професором Владом Цвијановићем на торакалној хирургији са којим ради и њихов доктор Ненад Ждрале.

Шешлија је нагласио да су ангажовањем доктора Ненада Лакетића са Института „Чигота“ на Златибору успјели да смање трошкове пацијената и да им пруже најуспјешнију терапију за лијечење болести штитне жлијезде, а оперативне захвате врши љекар Ђорђе Пејић, чиме је заокружена цјелина.

„Ове године планирамо да одржимо четврти Симпозијум доктора медицине на којем ћемо обрадити теме из опште хирургије и довести највеће стручњаке из те области са Балкана, те увести неку од процедура која до сада није пружана у нашој установи“, нагласио је Шешлија.

Када је ријеч о стручном кадру, Шешлија је рекао да тренутно успијевају да одрже систем рада у законским оквирима о пружању здравствене заштите са постојећим кадром и значајним ангажманом љекара из других установа.

Према његовим ријечима, проблем представља то што на сваком одјељењу имају минималан број потребних радника, а да би успјели организовати процес рада, неопходно је да доводе и љекаре из других здравствених установа.

„Ова година ће бити изазовна за нас јер ће у Сарајеву бити отворена једна од највећих приватних клиника у БиХ, која већ преговара са докторима како у здравственом систему Федерације БиХ, тако и Републике Српске“, истакао је Шешлија, те додао да је „на највећем удару“ Болница „Србија“ због близине и кадра који је интересантан и осталим клиникама.

Шешлија је поручио да Болница „Србија“ у Источном Сарајеву мора бити од приоритетног значаја за здравствени систем Српске јер је, како каже, гарант очувања и опстанка Источног Сарајева.

Разговарала: Љиљана Чворо

ИЗВОРсрна
Претходни текстОтворена изложба „Јавор планином три“
Сљедећи текстСвечана академија поводом обиљежавања 40 година од одржавања Зимских олимпијских игара у Сарајеву 1984. године