Насловна Најновије Шпанија неће подржати кандидатуру Приштине за чланство у ЕУ

Шпанија неће подржати кандидатуру Приштине за чланство у ЕУ

189
0

Државни секретар Шпаније за Европску унију Паскал Наваро рекао је данас пред Заједничком комисијом за ЕУ у Сенату да Шпанија не признаје независност самопроглашеног Косова и да ће због тога гласати против било какве процедуралне одлуке и давања статуса кандидата тзв. Косову, преноси Кљан Косова.

Он је даље објаснио да након што је тзв. Косово званично поднијело захтјев за чланство актуелном чешком Предсједништву да мора да се донесе „процедурална одлука“, за коју он претпоставља да ће доћи на ред за вријеме шведског предсједавања Савјетом ЕУ од јануара 2023. године .

Нормална ствар је, рекао је Наваро, да се тражи мишљење Европске комисије, а затим да се о томе расправља у Савјету за опште послове и да се коначно одлучује у Еропском савјету.

– Влада неће подржати кандидатуру у садашњим околностима и ова позиција се није промијенила – нагласио је Наваро, пренио је портал.

Наваро је истакао да Влада Шпаније има конструктиван став по питању Западног Балкана и да подржава дијалог Приштине и Београда и посредовање ЕУ, и да подржава либерализацију виза за тзв. Косово, које иако није држава, јесте територија са којом ЕУ има односе.

Шпанија је једна од пет земаља ЕУ, уз Грчку, Кипар, Румунију и Словачку, које не признаје једнострано проглашену независност тзв. Косова.

Шпанија је једна од пет земаља ЕУ које не признаје једнострано проглашену независност тзв. Косова.

ИЗВОРспутник
Претходни текстШесторо дјеце повријеђено кад се обрушио плафон
Сљедећи текстУ Кантону Сарајево проглашена приправност због загађења ваздуха