Насловна Најновије Ђокић: Енергетски пројекти у Српској вриједни 5,5 милијарди КМ

Ђокић: Енергетски пројекти у Српској вриједни 5,5 милијарди КМ

233
0

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да ће Република Српска током наредне године имати закључено око 5.500.000.000 КМ уговора за енергетске пројекте.

– Република Српска има уговорених пројеката, соларних око 927 мегавата, у хидроенергије око 600 мегавата, те у вјетро енергије око 159 мегавата, уз могућност додјеле концесија и закључивања нових уговора – рекао је Ђокић.

Он је рекао да предстоји тежа фаза посла, а која се односи на преносне капацитете, који у свим дијеловима БиХ нису довољно развијени да би могли да обухвате инвеститоре који желе да улажу у различитим дијеловима БиХ.

– Питању развоја преносних капацитета мораћемо посветити додатну пажњу – рекао је Ђокић новинарима у Сарајеву гдје присуствује Сарајевском енергетском форуму „СЕФ 2023“ у оквиру којег је учествовао у панелу под називом „Обавезе и тренутна позиција БиХ и земаља региона у процесу декарбонизације“.

Ђокић је рекао да је најбитније подстицање на производњу електричне енергије из обновљивих извора, те да је Република Српска у том смислу отишла далеко.

– Процес декарбонизације и енергетска транзиција најважнији је процес кроз који пролази БиХ, а Република Српска у томе активно учествује слиједећи европске директиве и смјернице које су раније донесене – рекао је Ђокић.

Он је подсјетио да је Република Српска провела озбиљне активности, те да је у законодавном дијелу све одрађено.

– Донијели смо неколико закона, а прије свега стратегију развоја енергетике до 2035. године, донијели смо Закон о електричној енергији, Закон о обновљивим изворима енергије, те раније и Закон о енергртици – напоменуо је Ђокић.

Он је оцијенио да је корисно одржавање оваквих скупова, јер доприносе укупном енергетском разумијевању енергетских прилика у региону, потреба и прилика које ће се пружити у наредном периоду.

„СЕФ 2023“ почео је данас и трајаће до петка, 23. јуна.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВласеничкој школи Срби из Аустралије даровали школску опрему
Сљедећи текстУплата за Програм социјалног збрињавања радника