Насловна Вијести Ђоковић други носилац Вимблдона, али највећи фаворит

Ђоковић други носилац Вимблдона, али највећи фаворит

223
0
Српски тенисер Новак Ђоковић биће други носилац на овогодишњем Вимблдону, који почиње 3. јула, саопштили су организатори трећег гренд слем турнира у сезони, али по свим прогнозама, он је ипак број један када су у питању шансе за тријумф.

 

Ђоковић је седмоструки шампион Вимблдона и бранилац пехара, али је ипак због позиције на АТП листи постављен иза првог рекета свијета Шпанца Карлоса Алкараза.

Српски тенисер је четвороструки узастопни шампион и за пораз на теренима Ол Ингланд клуба не зна већ 28 мечева па код аналитичарке Еуроспорта Лоре Робсон нема дилеме ко је највећи фаворит.

„Дефинитивно је фаворит у мојим очима, посебно послије Париза. Количина самопоуздања коју има у овом тренутку, освојио је турнир толико пута, дјелује опуштено на овој подлози, тако комфорно на Централном терену, све ово говори да је тешко кладити се против њега. Начин на који се креће по овој подлози другачији је од било кога другог, јер је у стању да узме ствари које користи на другим подлогама, попут проклизавања. И даље успијева да остане у балансу, што је на трави најтеже, да има довољно у ногама да прође испод сваке лопте. Једноставно не размишља о томе“, каже Робсо-нова.

Ноле је рекордер са 23 гренд слема, а славна Аргентин-ка Габријела Сабатини не сумња да ће их освојити још.

„Оно што је импресивно јесте колико је на Ролан Гаросу подигао ниво игре у односу на претходне турнире. Чудесно је како то чини, јер кад уђе у гренд слем, максимално је посвећен, концентрисан – и због тога јесте оно што јесте. Он је један од ријетких играча који данас може да изнова обара рекорде, јер посједује менталитет, игру и посвећеност који су потребни за такве успјехе – и уопште ме не би чудило да освоји још слемова до краја каријере“, каже некадашња трећа тенисерка свије-та и освајачица УС опена 1990.

Посљедњих дана на друштвеним мрежама кружи невјероватан податак да Ђоковић укупно на Вимблдону има 86 побједа. Преосталих 19 тенисера који чине тренутних топ 20 на АТП листи збирно има 85.

Ђоковић је према свим параметрима далеко најбољи тенисер у историји, а фасцинантно звучи податак да је до сва 23 гренд слема дошао побједама над три или више играча који су у том тренутку били у свјетских топ 10. Са друге стране, Роџер Федерер је на овакав начин освојио 15 највећих титула, а Рафаел Надал 13.

Федерер има 105 побједа на Вимблдону и осам титула, једну више од Ђоковића. Тих осам лондонских пехара освојио је наступивши на 22 престижна турнира у Лондону, док је Ђоковићев проценат успјешности бољи, јер је седам титула у Енглеској освојио након 17 наступа.

Њих двојица су се четири пута сусрели на Вимблдону, Ноле је славио у сва три окршаја у финалу са славним Швајцарцем, док је једном изгубио од Федерера у полуфиналу. Федерера више нема на терену, а ни Нолетов највећи ривал Надал неће играти у Лондону. Улогу главног изазивача преузео је млађани Шпанац, који се због превеликог притиска сломио у полуфиналу овогодишњег Ролан Гароса. Како се почетак Вимблдона ближи (3. јул), тако се опет све више прича о Алкаразу као тенисе-ру који ће Ђоковића срушити на његовој омиљеној подлози. Осокољени Алкаразовим тријумфом на трави Квинса, букмејкери полако снижавају квоту на Шпанца, а они наклоњени Шпанцу дижу тензију и већ пројектују да ће баш у Лондону означити крај Ђоковићеве серије непобједивости. Сличан сценарио је виђен и уочи париског гренд слема, па је он завршио како је завршио.

Шпанац је јуче објавио да неће играти на два егзибициона меча у Харлингем клубу, јер жели да се одмори за Вимблдон.

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текст„Пулс града“ РТВИС, 28.6.2023. (ВИДЕО)
Сљедећи текст“Оком камере” са Јеленoм Вујичић, првим докторoм наука из области лингвистике кинеског језика на УИС (ВИДЕО)