Насловна Најновије Јахорина домаћин Међународне конференције „Правци развоја јавних набавки у Европској унији и...

Јахорина домаћин Међународне конференције „Правци развоја јавних набавки у Европској унији и БиХ“

161
0

Јахорина је данас и сутра домаћин друге Међународне конференције „Правци развоја јавних набавки у Европској унији и Босни и Херцеговини“.

Горан Рачић, предсједник Удружења економиста „Економски форум“ рекао је да ће конференција посебну пажњу посветити темама: дигитална трансформација јавних набавки, употреба вјештачке интелигенције у подручју јавних набавки, простор за податке јавних набавки, увођење е-образаца на ТЕД-у, професионализација експерата јавних набавки те развој система правне заштите.

Рачић наводи да већи фокус морамо ставити на едукацију на нашим Универзитетима.

Организатор конференције је Струковно удружење „Економски форум“ Бањалука, у сарадњи са Привредним коморама Републике Српске, ФБиХ и Агенцијом за јавне набавке БиХ.

ЕУ у својим стратегијама наглашава како су за остварење пуног потенцијала јавних набавки кључни дигитална трансформација, приступ подацима и способност за њихову анализу.

Садашњи обрасци за објаву на ТЕД-у ускоро ће се замијенити е-обрасцима. Питања професионализације експерата јавних набавки и развоја система правне заштите од сталног су интереса, а све у смислу повећања ефикасности јавних набавки и смањена корупцијских ризика.

Питање учествовања понуђача и робе из трећих земаља на тржишту јавних набавки ЕУ од сталног је интереса Европске комисије и држава чланица, истичу организатори конференције.

ИЗВОРртрс
Претходни текстРепубличко такмичење о минама на Палама
Сљедећи текстОблачно и топлије, послије подне киша