Насловна Вијести Источно Сарајево Добра сарадња Владе Српске и града Источно Сарајево (ФОТО)

Добра сарадња Владе Српске и града Источно Сарајево (ФОТО)

348
0

У посјети Источном Сарајеву данас бораве предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Владе Српске, Радован Вишковић. Цвијановићева и Вишковић су се овом приликом састали са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем, који је истакао да је сарадња Владе Републике Српске и града Источно Сарајево изузетна о чему говоре бројни завршени пројекти.

„Учествовали су у свим нашим заједничким пројектима и активностима. И ово мјесто, на којем сједимо, `Трг Републике Србије`, дјело је сарадње локалне заједнице и Владе Републике Српске“, истакао је Ћосић.

Он је подсјетио на бројне пројекте чији завршетак су помогли Цвијановићева и Вишковић.

„Сјећам се 2017. године када нас је Жељка Цвијановић, тада као предсједник Владе, обавијестила о помоћи Србије у износу од пола милиона евра за завршетак овог трга. Послије је Влада Републике Српске обезбиједила средства за завршетак дворане. Вишковић је обезбиједио средства за завршетак студентских домова, зграде ректората и музичке академије“, навео је Ћосић.

Он је рекао да ово треба нон стоп понављати како би људи схватили каква је синергија између локалне заједнице и Владе Српске.

„Најбоља је та вертиклна координација, вертикална сарадња, када она функционише, онда и грађани осјете заједничку корист“, поручио је Ћосић.

Он је рекао да ће и данас са Вишковићем и Цвијановићевом разговарати о будућим пројектима, те да је сигуран у успјешну реализацију.

„Најбитније нам је боље повезати град Источно Сарајево. Оно што Влада већ ради је припрема пројектне документације за трећу траку преко Романије и сигуран сам да ћемо 2024. године ући у ту активност. Влада доста ради и на вертикалном повезивању Пала и Јахорине, а ми ћемо кандидовати један пројекта од Источног Сарајева до Јахорине“, додао је Ћосић.

Он је подсјетио и на планирану изградњу тунела од Источног Сарајева до Пала.

„То је наша визија како повезати Пале, Источно Ново Сарајево и Источну Илиџу“, закључио је Ћосић.

Источно Сарајево – једна од стратешких развојних тачака Српске

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас да је Источно Сарајево једна од стратешких тачака за развој Српске и да ће републичке институције наставити да раде на свему што је важно за овај крај.

Она је напоменула да све што се види у Источном Сарајеву јесте резултат добре координације, сарадње и рада и локалних власти, али и добре везе са републичким институцијама.

– Источно Сарајево је једна од стратешких тачака за развој Републике Српске и из тог разлога смо усмјерили пажњу наших институција да би овдје имали добре комуналне пројекте и реализоване инфраструктурне пројекте – рекла је Цвијановић новинарима у Источном Сарајеву, гдје се данас заједно са премијером Српске Радованом Вишковићем састала са званичницима овог града и општина у његовом саставу.

Предсједница Српске истакла је да се радило на свему што су грађани исказали као потребе, попут изградње вртића и обнова школа.

– Влада Републике Српске и институције и у наредном периоду радиће све оно што је стратешки важно за овај крај – поручила је Цвијановић.

Она је напоменула да званичници Републике Српске желе да људи који живе у Источном Сарајеву имају садржајан живот и све што ће задовољити њихове потребе.

– Радимо и радићемо и даље да коначно можемо сви заједно бити поносни на то што је Источно Сарајево било и остаће једно велико градилиште – поручила је Цвијановић.

Влада је доказала да води рачуна о равномјерном развоју Српске

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да ће Влада Српске наставити да помаже све локалне заједнице без обзира на страначку припадност начелника водећи при томе рачуна о равномјерном развоју Српске.

Вишковић је рекао у Источном Сарајеву да Влада Српске заједно са градским и општинским властима ради на развоју овог подручја и да је поносан када чује да људи из федералног Сарајева долазе у Источно Сарајева и купују станове јер желе ту да живе.

– То значи да смо направили добар посао и да заједно са градским и општинским властима радимо на развоју овог подручја – рекао је Вишковић.

Он је истакао да Влада Српске посебну пажњу поклања граду Источно Сарајево због његове географске позиције и води рачуна да људи одвје не оскудијевају у било чему у односу на федерално Сарајево.

– Ми смо се опредјелили да градимо овдје Народно позориште и све остале садржаје – рекао је Вишковић.

Предсједник Владе Српске је навео различите пројекте чија се изградња реализује на подручју Града Источно Сарајево попут изградње нове основне школе на подручју општине Источно Ново Сарајево.

Вишковић је навео да је начелнику Источне Илиџе Маринку Божовићу током разговора пренио да се ова локална заједница обрати захтјевом Влади Републике Српске у вези са намјером изградње средње школе.

– Договорили смо да се у неком уговореном термину чујемо. Није се јавио не знам из којег разлога. Можда политичког или неког другог – додао је Вишковић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПреминуо Жељко Грујић
Сљедећи текстМакрон и Шолц писали Вучићу: Покажите спремност за тешке одлуке