Насловна Најновије Ћосић: Ни споменик српском краљу из 14. вијека не може проћи без...

Ћосић: Ни споменик српском краљу из 14. вијека не може проћи без манипулације

612
0

Прекопута зграде Предсједништва БиХ у Сарајеву током ноћи је постављен споменик краљу Твртку. У протеклом периоду било је проблема с проналаском локације за постављање овог споменика, односно за добијање дозволе.

Поводом постављања споменика и разних спекулација које се шире путем друштвених мрежа, огласио се градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

,,Цијели дан размишљам о актуелној дневној теми, и уз сав напор да не реагујем на све што за мене, првенствено као човјека, а потом као онога ко се налази на позицији градоначелника Источног Сарајева, представља фалсификат и обману, не могу, а да не изоставим јавну и писану реакцију.

Као прво, драго ми је да видим да је Сарајево одлучило барем симболично да се врати коријенима и подигне споменик краљу Стефану Твртку Првом Котроманићу, али бих ипак људима који су одлучивали о томе указао на неколико чињеница које су, знајући њихову политику, изоставили намјерно, а не из незнања.

Твртко је био бан средњовијековне Босне од 1353. до Митровдана 1377. године, када је крунисан за краља у манастиру Милешева, гдје су почивале мошти Светог Саве, понијевши титулу „краљ Срба, Босне, Приморја и Хумске земље“, коју је носио до 1391. године.

При крунисању себи је додао име Стефан, које су носили сви владари из династије Немањић, са којима је био у сродству преко баке Јелисавете, кћерке краља Драгутина. Повеље тог времена су писане српским језиком и ћирилицом, а њихов садржај потврђује да су његови поданици били Срби, а сама круна Котроманића са симболом љиљана у европској хералдици означава Богородичин цвијет.

На споменику краљу Твртку који је подигнут у Сарајеву нема ни ријечи о овим чињеницама, име Стефан није наведено, а његова званична титула је потпуно игнорисана и умјесто ње је написано „босански краљ“.

Нисам историчар и није моје да пуно говорим о овој теми, вјерујем да ће озбиљни људи из струке да се тиме позабаве, али сам хтио на овај начин да привучем пажњу на оно што је својеврсни скандал за свакога, осим за Сарајево и овакву БиХ. Изгледа да, напросто, не могу без манипулације, па чак и када је ријеч о српском краљу из далеког 14. вијека.

И на крају, само се питам гдје нестаде крст у Твртковој руци?!
Наиме, Стефан Твртко Котроманић је 1382.године основао град Херцег Нови, који му је као свом оснивачу, подигао споменик.
Сигуран сам да су се детаљно бавили својим оснивачем, прије одлуке о подизању споменика“, написао је Ћосић на свом фејсбук налогу.

ИЗВОРРтвис
Претходни текстНа Сокоцу прикупљене 34 дозе крви
Сљедећи текстЕмисија ,,Пулс града“, 29. август 2023. године (ВИДЕО)