Насловна Најновије Амбасада САД у Сарајеву осудила спаљивање српске заставе и напад на српску...

Амбасада САД у Сарајеву осудила спаљивање српске заставе и напад на српску породицу

172
0

Спаљивање заставе Републике Српске у Зеници и напад на кућу српске породице у мостарском насељу Бијело Поље провокације су које подижу напетост и служе уношењу подјела у тим срединама, речено је у Амбасади САД у Сарајеву.

На упит да ли ће међународна заједница наставити да прећутно одобрава провокације и неадекватно реаговање власти у Федерацији БиХ у смислу заштите права и имовине Срба, из Амбасаде су навели да САД осуђују сваки чин насиља и нетолеранције у БиХ.

Како наводе, такви поступци нарушавају повезаност цјелокупног друштва и пријетња су безбједности и стабилности БиХ.

На питање да ли провокације и прећутно одбравање оваквих инцидената представљају поруку да су Срби, иако су конститутивни народ, непожељни у ФБиХ одговрено је да је став САД да је одговорност власти у БиХ на свим нивоима, посебно политичких лидера да јачају окружење које води помирењу.

– Подржавамо све грађане ове земље који раде на промовисању помирења, подржавају мир и стабилност у БиХ – речено је из Амбасаде САД у Сарајеву.

У Зеници је синоћ запаљена застава Републике Српске, а група хулигана узвикивала је „Алаху екбер“ и „Текбир“. Према снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама група хулигана је носила и ратне заставе такозване Армије БиХ. Вандалски чин догодио се на дан када је Република Српска обиљежавала свој празник – Дан Републике.

У мостарском насељу Бијело Поље на Божић је каменована кућа српске повратничке породице Шантић. Портпарол МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона Људевит Марић потврдио је да је 7. јануара Полицијска станица Сјевер добила пријаву да је каменована кућа у власништву лица чији су иницијали Б.Ш.

Група грађана синоћ је протестовала испред Цркве Светог Василија Великог у Коњицу, захтијевајући да буде скинута српска застава која је стављена за православни Божић, а на лице мјеста изашла је и полиција како би обезбиједила објекат.

У америчкој Амбасади овај случај у Коњицу нису коментарисали.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЖена пронађена мртва у шуми код Бањалуке
Сљедећи текстДочек православне Нове године уз бенд „Даире“