Насловна Најновије Београд задржава политику неувођења санкција Москви

Београд задржава политику неувођења санкција Москви

166
0

Предсједник Србије Александар Вучић, рекао је данас, да ће Београд задржати своју позицију неувођења санкција Русији, док год штета која се буде наносила Србији не буде већа да ће морати да прихвати реалност.

„Задржаћемо нашу позицију док штета која се буде наносила Србији не буде толико већа од свега другог, да ћемо морати да признамо да је жеља неких да униште позицију Србије, таква да морамо да прихватимо неку другачију реалност“, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Вучић је нагласио да неће бјежати да каже да је Србија промијенила неку одлуку, уколико види да држава не може више, али да у овом тренутку Србија не угрожава своје виталне и националне интересе тиме што штити своју моралну, часну позицију и позицију међународног јавног права и политику коју заступа.

„То не радимо само због цене гаса или подршке у Савету безбједности УН, него из поштовања међународног јавног права и због поштовања себе, елементарних моралних принципа, јер замо шта су нама санкције радиле. Ми себи дајемо за право да такву позицију држимо“, рекао је Вучић.

Он је навео да Србија неће дозволити самоизолацију, нити је близу тога, али има и принципе и сматра да је морал важан у политици, али да неће бити случај да такву позицију разумију у Европи.

„Ми ћемо се понашати у складу са интересима Србије. Ми никоме ништа не дугујемо“, истакао је Вучић, који је поново указао да је за ЕУ територијални интегритет Украјине светиња, а територијални интегритет Србије светиња, али без Kосова и Метохије.

Вучић је рекао да је 1999. године Мађарска требала копном да нападне Србију, како би се развукле њене снаге, што му је потврдио мађарски премијер Виктор Орбан, који му је дозволио да то каже.

Он је навео да је од Орбана тадашњи амерички предсједник Бил Kлинтон тражио да нападну сјевер Србије, али да је Орбан то одбио.

ИЗВОРсрна, фото NPR
Претходни текстВиктор Милић из Трнова свјетски првак у кик-боксу
Сљедећи текстУзрок експлозије на Кримском мосту камион-бомба