Насловна Најновије Бећковић: Оно што је за Србина слава, то је за Српску 9....

Бећковић: Оно што је за Србина слава, то је за Српску 9. јануар

255
0

Академик Матија Бећковић изјавио је да оно што је крсно име за сваког Србина који слави славу, то исто је и за Републику Српску 9. јануар – Дан Републике, најважнији дан.

Коментаришући околности у којима се прослављају Дан Републике Српске и Свети Стефан, Бећковић је истакао да су Срби крсну славу славили и у добру и у злу, у кући и у тамници, у ропству и слободи, што им нико никада није могао забранити.

Он је указао да је свакоме ко слави славу његов светитељ – заштитник најважнији.

Бећковић је навео да свако ко дође у неки храм прво тражи лик свога светитеља и његову икону држи у кући, па ништа друкчије није ни у случају Републике Српске.

– Није чудо што је Српска за славу изабрала Светог Стефана, првог страдалника за Господа, мада се не зна ко је кога изабрао – Свети Стефан Српску или Српска Светог Стефана. Оно што је крсно име за сваког Србина који слави, то исто је и за Републику Српску – рекао је Бећковић Срни.

Говорећи о пријетњама Кристијана Шмита у вези са прославом Дана Републике, Бећковић је садашњи тренутак у БиХ упоредио са стањем почетком прошлог вијека.

– Да су се моћници овог света потрудили да „високог међународног представника“ назову друкчије, а не као и оног од пре више од сто година, не би изазивали исте асоцијације и откривали шта му је посао – рекао је Бећковић.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПоводом Дана Републике у Бањалуци положени вијенци палим борцима
Сљедећи текст32 торте за 32 године слатке самосталности у спортској дворани на Тргу Републике Србије