Насловна Најновије БиХ могла раније отворити преговоре са ЕУ да је Пленковић био одважнији

БиХ могла раније отворити преговоре са ЕУ да је Пленковић био одважнији

61
0

Предсједник Хрватске Зоран Милановић, изјавио је да су преговори ЕУ са БиХ могли су почети пуно прије да хрварски премијер Андреј Пленковић није допуштао да се другоразредни ислужени политичари, понашају као колонизатори БиХ и намећу јој прописе и законе, који су готово увијек ишли на штету хрватског народа у БиХ.

„Па сада Хрвати у БиХ дочекују преговоре са ЕУ, без права да сами бирају свог представника у Предсједништво БиХ, јер до данас није промијењен онај најважнији, изборни закон“, истакао је Милановић.

Он је поздравио отварање преговора о чланству у ЕУ са БиХ, која је за Хрватску сусједна, пријатељска земља гдје живе и припадници хрватског народа.

„Преговори ЕУ с БиХ могли су почети пуно прије да је Хрватска протеклих година имала Владу и премијера са имало политичке одважности и државничке мудрости. Но, Хрватска је за премијера имала – и још кратко ће имати – Андреја Пленковића, политичку кукавицу и каријерног калкуланата, који се ни у једном погодном тренутку – а било их је на претек – није усудио писнути или, не дај Боже, замјерити бриселским елитама Како не би наштетио својим личним каријерним интересима“, објавио је Милановић на „Фејсбуку“.

Он је истакао да је стратешки и национални интерес Хрватске да БиХ данас и сутра буде стабилна и уређена земља три конститутивна народа у којој ће бити загрантована хрватска права, гдеј ће Хрвати остајати и са којом ће бити граница која спаја, а не дијели хрватски народ.

„БиХ је одавно, као што већ годинама заговарам, могла почети преговоре са ЕУ, само да је било искрености и поштења бриселске бирократије. Али, није кривац само Брисел“, навео је он.

Европски савјет одлучио је јуче да отвори приступне преговоре са БиХ.

ИЗВОРсрна, фото илустрација EPA-EFE/ANTONIO BAT
Претходни текстПесков: Русија је у стању рата
Сљедећи текстИсточно Ново Сарајево: Пронађена четири пакетића марихуане