Насловна Најновије Бјелица: Потребна слога и јединство када је ријеч о интересима српског народа

Бјелица: Потребна слога и јединство када је ријеч о интересима српског народа

156
0

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је народ Романије увијек био уз Српску православну цркву која их окупља и да је данас потребна слога и јединство, посебно када је ријеч о интересима српског народа и очувању Републике Српске.

Бјелица је након литургије у Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу, гдје је одржан Свеепархијски сабор у спомен на Свештеномученике Митрополије дабробосанске, поручио да Романија постаје Света Гора и да су је походили сви великодостојници СПЦ.

Према његовим ријечима, млади треба да знају за све што се дешавало у српској историји и колико је Свештеномученика Митрополије дабробосанске и других епархија пострадало због чврсте вјере у Христа.

Бјелица је навео да је почетком 90-тих година Соколац раширених руку прихватио блаженопочившег митрополита дабробосанског Николаја и његове сараднике и да је у овој општини привремено била устоличена Митрополија дабробосанска до стицања услова да се врати у Сарајево.

– Изградили смо и обновили значајан број цркава и манастира и помогли српском народу, посебно младима да се врате својој цркви – истакао је Бјелица.

Бјелица је подсјетио и да је блаженопочивши патријарх српски Павле за Видовдан 1994. године боравио на Сокоцу и окупио комплетан тадашњи државни врх на челу са Радованом Караџићем, као и војни који је предводио генерал Ратко Младић.

– Соколац су посјетили и блаженопочивши патријарх московски и цијеле Русије Алексеј Други, блаженопочивши патријарх српски Иринеј, али и Његова светост патријарх српски Порфирије – рекао је Бјелица.

У порти Храма Светог пророка Илије данас је одржан Свеепархијски сабор у спомен на Свештеномученике Митрополије дабробосанске, а свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Свети архијерејски сабор СПЦ у мају 2005. године прогласио је светим Свештеномученике дабробосанске пострадале од усташа од 1941. до 1945. године и од комуниста након Другог свјетског рата.

Међу Свештеномученицима дабробосанским су митрополит дабробосански Петар Зимоњић и владика Варнава Настић, али и парох гласиначко-кошутички Велимир Мијатовић, чије мошти од јуна 2019. одлуком митрополита Хризостома почивају у Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу.

Прво саборно прослављање било је 2021. у древном манастиру Возућица, а потом у порти цркве Светог пророка Илије у Илијашу. 

Претходни текстФонд Српске ускоро почиње са финансирањем сензора за мјерење шећера за дјецу до 18 година
Сљедећи текстВујичић: Криза у земљи изазвана брисањем Члана 39 правила о раду