Насловна Најновије Бјелица: Учинити све да се повећа производња романијског кајмака

Бјелица: Учинити све да се повећа производња романијског кајмака

167
0

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је данас да треба све учинити да се повећа производња романијског кајмака, те да се исто очекује код производње меда, љекобиља и млијека.

Бјелица је изразио је захвалност за финансијску подршку коју је општина имала од британске Амбасаде у БиХ при брендирању романијског кајмака, без које би овај пројекат тешко био довршен.

Он је данас на Сокоцу разговарао са шефом политичког тима британске Амбасаде у Сарајеву Хелен Флукер и њеном сарадницом Вањом Манојловић о економским и политичким приликама у овој локалној заједници.

Бјелица је рекао новинарима да општина Соколац има добру сарадњу са представницима међународне заједнице у БиХ и са међународним финансијским институција, посебно са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/, Свјетском банком, Развојном банком Савјета Европе /ЦЕБ/, УНДП-ом, УСАИД-ом, агенцијом СИДА, ФАО.

„Посебно смо се осврнули и на Центар за унапређење пољопривредне производње, у чије оживљавање су укључене и међународне институције, као што је ФАО у чему ће нам бити потребна подршка да би пројекат могли привести крају“, рекао је Бјелица и додао да је овај центар на Сокоцу у систему Универзитета у Источном Сарајеву.

Бјелица је саговорнице упознао и о пројектима производње енергије из обновљивих извора, те да је општина Соколац у једној фази рјешавања соларне електране.

„Да би заокружили наш концепт општина Соколац мора ући у рјешавање статуса `Нове Романије`, односно преузимања дијела имовине овог предузећа и формирања са Владом компаније која ће да оживи одређену пословну зону, за шта нам је потребна подршка“, рекао је Бјелица.

Он је додао да је неопходно успостављање пословне зоне из које ће проистећи формирање слободне зоне, односно бесцаринске зоне, у дијелу круга „Нове Романије“, за шта постоје сви инфраструктурни услови на 200.000 метара квадратних земљишта уз магистрални пут.

Бјелица очекује позитивну реакцију потенцијалних међународних партнера по овом питању, јер се на данашњем састанку разговарало и о могућности сарадње у наредном периоду.

 

 

ИЗВОРСрна
Претходни текстМароко и Хрватска у осмини финала Мундијала у Катару
Сљедећи текстЕмисија „Пулс града“ 01.12.(ВИДЕО)