Насловна Најновије “Видовдански дани фолклора“ окупили десет културно-умјетничких друштава

“Видовдански дани фолклора“ окупили десет културно-умјетничких друштава

168
0

У которварошкој мјесној заједници Масловаре, одржана је манифестација „Видовдански дани фолклора“, на којој се представило десет културно-умјетничких друштава из Републике Српске.

Прије почетка манифестације, која је синоћ одржана на игралишту Основне школе „Петар Петровић Његош“, учесници су свечаним дефилеом прошли главном улицом у Масловарама до цркве Светог Георгија.

Предсједник Kултурно-умјетничког друштва „Брио-Рудар“ Масловаре, Средо Богданић, рекао је да је пријатељство и дружење са културно-умјетничким друштвима, веома битно за очување и његовање традиције и обичаја.

„Радују нас оваква дружења која имају за циљ промовисање традиционалне игре и пјесме. Нова познанства, забава, а уз то и очување традиције и обичаја главна су обиљежја манифестације“, истакао је Богданић и додао да ово друштво данас броји 80 чланова, који су подијељени у три групе.

Он је навео да је сабор фолклора у Масловарама, постао традиционална манифестација, која сваке године окупља све више посјетилаца и културно-умјетничких друштава из Републике Српске и региона.

„Највише наших чланова су управо они најмлађи, који нам дају посебну чар. Веома нам је драго када видимо да дјеца и њихови родитељи препознају праве традиционале и патријахалне вриједности“, нагласио је Богданић.

Овогодишњу смотру фолклора у Масловарама, подржао је велики број спонозара, док је ручак за све учеснике и бројне госте обезбиједило Ловачко удружење „Јеловка“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстМичиген: Убијене двије особе, више од десет рањено
Сљедећи текстМајка и петогодишње дијете изгубили живот у поплавама у Пећи