Насловна Најновије Вишковић: Настављамо све оно што смо радили протекле четири године

Вишковић: Настављамо све оно што смо радили протекле четири године

113
0

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Влада у првих 100 дана рада наставила све оно што је радила у протекле четири године, а кључни приоритети су јој економија, дигитализација, јавна предузећа, здравство и социјална давања и демографија.

Вишковић је рекао да је 100 дана Владе мало да се уради нешто, али када се ради четири година, онда је то само наставак.

„Све што смо радили у протекле четири године настављамо и даље, мало смо модификовали неке наше главне принципе рада и сврстали их у пет категорија – економија, дигитализација, јавна предузећа, здравство и социјална давања и демографија. На основу тих пет кључних приоритета уређан је акциони план према којем сада радимо“, рекао је Вишковић.

Вишковић је рекао да се у септембру очекује званично отварање болнице у Добоју према систему кључ у руке, као и да је за болницу у Требињу извођачу радова уплаћена прва рата и очекује да радови започну веома брзо.

Он је навео за РТРС да се ради реконструкција, односно доградња болнице у Зворнику и да то иде својим током, те подсјетио и на инвестицију од око 200 милиона у Универзитетском клиничком центру Српске, која је у току.

Вишковић је напоменуо да су обезбијеђена средства за набавку пренаталних тестова, као и ХПВ вакцина, те оцијенио да министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић сада већ четири године и сто дана успјешно води послове и реализује планове на том пољу.

Он је указао да упркос изазовима, будући да се због руско-украјинског сукоба индиректно трпи штета, буџет стоји стабилно, као и да Република Српска нема проблема са ликвидношћу нити са извршавањем својих обавеза.

Вишковић је рекао да су у протеклих 100 дана рада Владе, односно од почетка године повећали пензије, борачка и социјална давања, плате радницима у јавној управи и службама којима су биле испод просјечне, увели плаћање пореза и доприноса на 750 КМ колико добијају породице са четворо и више дјеце, обезбиједили бесплатне студентске домове.

Завршени су, каже, дуги преговори са кинеском Ексим банком о финансирању изградње Хидроелектране „Дабар“ у вриједности већој од 250 милиона евра. Вишковић очекује да почне градња, што ће значајно побољашти домаћи електроенергетски систем.

Он је подсјетио да су у тих 100 дана рада Владе потписани уговори за дионицу Рача-Бијељина, као и да се очекује и да кинески партнери брзо крену градњу ауто-пута од Приједора до Бањалука, а поменуо је и хидроцентрале у горњем току ријеке Дрине, те изградњу дионице ауто-пута на Коридору „Пет це“ код Добоја.

„Једино имамо непокривену дионицу Добој-Вукосавље јер чекамо процедуре ЕБРД-а, а све остало је уговорено“, рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да су закључно са фебруаром ове године извршили све обавезе које се односе на подстицаје у пољопривреди у прошлој години.

Вишковић је истакао да повећање плата и пензија није довољно и да треба још, али се позвао и на податке из 2018. године када је просјечна плата била је 857 КМ а данас, четири године касније 1.257 КМ, што је за 46 одсто више, док су пензије повећане за 49,6 одсто.

Премијер је указао на чињеницу да Република Српска данас има највећи број запослених од свог постојања, на шта треба бити поносан.

„Скоро ниједна влада никад није ишла на то да у истом моменту смањује пореске стопе и повећава давања, а ми смо то радили“, рекао је Вишковић.

Он је истакао да реални сектор, нова производња, као и нова радна мјеста и запошљавања увијек морају бити на првом мјесту.

Вишковић је захвалио јсвим привредницима у Српској који редовно измирују своје обавезе и својим радницима дају редовно плате. „Они су благо Републике Српске, Влада је њихов сервис и посвећује им посебну пажњу“, рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је један признати лондонски часопис ставио Републику Српску међу десет најпожељнијих мјеста за улагање, у конкуренцији 350 градова и више од 150 регија широм Европе.

„Република Српска у овом моменту, не само у региону, него у Европи има највеће пореске олакшице и зато је у позицији да има највећи број запослених у историји свог постојања“, рекао је Вишковић.

Он је навео да је дегутантна прича о презадужености Републике Српске, али је указао и да неће себи дозволити да каже да сви добро живе, јер проблема има и биће их, али се и рјешавају.

Вишковић је навео да је бруто домаћи производ имао просјечан раст у прошлој години од три и по одсто, да је у 2018. био на ниову од 10 милијарди и 781 милион КМ, а 2022. године 14 милијарди и 239 милиона КМ.

Он је рекао да је за прошлу годину јавни дуг био 37,5 одсто БДП и мањи је него 2018. године, док је укупан дуг 2018. године био 48,4 одсто БДП а данас је 44,6 одсто.

„Мени не пада на памет да кажем нешто што не може да се провјери“, рекао је Вишковић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДодик у посјети вишечланој породици Бадњар
Сљедећи текстСрпска богатија за 27 беба