Насловна Најновије Воде Српске: Могућност изливања бујичних водотока и у наредним данима

Воде Српске: Могућност изливања бујичних водотока и у наредним данима

166
0

Према најавама Републичког хидрометеоролошког завода и у наредним данима очекује се неповољна хидролошка ситуација у свим дијеловима Републике Српске. Очекује се појава обилних падавина нарочито у поподневним сатима.

– Због локалног карактера пљускова није могуће унапријед одредити тачне локације појаве обилних падавина, а количина тих падавина ће и значајно да варира – саопштено је из Јавне установе Воде Српске.

Наводе да се у таквој ситуацији, сигурно се може очекивати нагли раст и изливање појединих бујичних водотока у Републици Српској.

Због тога је неопходно да грађани које живе поред бујичних водотока предузму све неопходне превентивне мјере заштите од бујичних поплава.

Послије обилних падавина до којих је дошло у ноћи између 30. и 31. маја дошло је до наглог пораста и изливања бујичних водотока у сјеверном и сјевероисточном дијелу Републике Српске. Стручни тимови Јавне установе Воде Српске 31. маја су обишли критичне локације на бујичним водотоцима.

На подручју Семберије и Мајевице излиле су се ријеке Модран, Јања, Гњица, Лукавац. Због најављене неповољне хидролошке ситуације и у наредним данима може се очекивати даља нестабилност наведених бујичних водотока, због чега је неопходан опрез становника који живе у њиховој близини.

Јавна установа Воде Српске затворила је уставу у Јањи, како би се зауставио доток воде из ријеке Дрине у каналски систем у Семберији, да би се тако увећали капацитети каналског система за пријем унутрашњих вода. У доњем току ријеке Дрине и ријеке Саве на подручју Семберије током данашњег дана примјетан је раст водостаја, али су измјерене вриједности испод кота редовне одбране од поплава.

ИЗВОРртрс
Претходни текстСпасилачка служба Волф извела акцију спасавања на Маглићу
Сљедећи текстЋосић: Корисна заједничка сједница два савеза