Насловна Вијести Вучић о ситуацији на Косову и Метохији: Ово су тектонске промјене

Вучић о ситуацији на Косову и Метохији: Ово су тектонске промјене

191
0
Предсједник Србије Александра Вучић изјавио је вечерас да је на Косову и Метохији ријеч о великим политичким, готово тектонским промјенама, јер су Срби послије 10 година донијели одлуку да напусте приштинске институције.
Вучић је рекао да су бесмислене приче да су они то урадили „по наређењу Београда“ и да они који то говоре не желе да сагледају шта Срби желе и са каквим проблемима се суочавају.- Не могу да кажем да је ово лак тренутак, али је важно да се ми понашамо озбиљно и одговорно – рекао је Вучић за Телевизију „Пинк“.
Вучић је рекао да је Бриселским споразумом „купљено 10 година мира“, а што је довело до раста економије.Он је навео да је морало да дође до повлачења Срба из приштинских институција и подсјетио на разна претходна кршења међународног права од стране Приштине и на примјере репресије режима предсједника Владе самопроглашеног Косова Аљбина Куртија.Вучић је додао да је увијек Србе молио да не напуштају приштинске институције.- Бар 20 пута сам их спречавао у томе. Онда је дошао јун месец и први инциденти и барикаде. Ноћ је била тешка. Те ноћи, крајем јуна, могло је да дође до незапамћеног крвопролића – навео је Вучић.

Он је рекао да су Албанци планирали крвопролиће упадом на сјевер, а да Срби нису хтјели да се повуку, већ да се супроставе.

– Молили смо и слали поруке мађарском команданту КФОР-а да он уђе на север и разговара са Србима, да Албанци не уђу – испричао је Вучић.

Он је додао да су Албанци чекали да уђу, како би НАТО интервенисао против Срба.

– Тада су испуњени сви наши захтеви, а командант КФОР-а је ишао ујутру. Молио сам Србе да повуку барикаде, иако су сви захтеви били испуњени, али они су били сити свега. После 11 сати мојих тешких разговора они су рекли да ће то урадити само зато што ја то молим. Они су склонили барикаде – навео је Вучић.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстСутра полицијска радионица за младе у Источном Сарајеву
Сљедећи текст„Борац“ славио на Грбавици