Насловна Најновије Грчка: Избила 64 нова пожара, највећа евакуација икада

Грчка: Избила 64 нова пожара, највећа евакуација икада

160
0

Из грчке ватрогасне службе данас је саопштено да су избила 64 нова шумска пожара, као и да се припадници ватрогасних јединица боре са укупно 82 пожара.

Грчки ватрогасци и протекле ноћи борили су се са ватреном стихијом у Агиосу, на Крфу, Каристосу, Родосу и Иликису, а грађанима у Евији је наложено да се евакуишу из кућа која се налазе на угроженим подручјима, преноси Катимерини.

Грчко министарство за климатске промјене и цивилну заштиту саопштило је да је извршена „највећа икада евакуација због шумских пожара у Грчкој“, а Констанциа Димоглидоу, портпаролка грчке полиције потврдила је да је до сада више од 30.000 људи евакуисано широм земље.

Представник за штампу ватрогасне службе на Родосу Јанис Артофиос потврдио је да се фронт пожара помjера ка истоку, према Малони и Масарију, али је истакао да тренутно не угрожава насељена мjеста.

Према његовим рijечима, стотине ватрогасаца и добровољаца током ноћи су се борили са ватром.

У општинској јединици Јужни Родос је одлуком генералног секретара Цивилне заштите проглашено ванредно стање.

На Крфу су припадници ватрогасне службе покушавали да зауставе ширење фронта пожара који је избио јуче поподне у области Перитије, на сjеверу Крфа, и креће се у правцу југоистока.

До сада су евакуисана насеља Санта, Мегоула, Порта, Палаја Перитија, Синија, Виглатоури, Нисаки, Роу, Катаболо, Кентрома, Тритси, Кококилас, Саракиниатика, Плагиа, Калами, Влахатика и Кавалераина.

Како је саопштено из грчке обалске страже, спроведена је акција спасавања људи са плаже Нисаки на Крфу, у којој је учествовало шест бродова обалске страже, седам приватних пловила мањег капацитета, два приватна пловила великог капацитета и један тегљач.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстНаставак суђења за злочине над војницима ВРС у Горажду и Вишеграду
Сљедећи текстУ Српској рођено 15 беба