Насловна Најновије Данас округли сто у оквиру “Дана Жељка Грујића“

Данас округли сто у оквиру “Дана Жељка Грујића“

187
0

На Палама ће данас бити одржан округли сто у оквиру манифестације „Дани Жељка Грујића“, посвећене овом преминулом пјеснику, есејисти, књижевном критичару и новинару.

Округли сто биће одржан од 11.00 до 13.00 часова на Филозофском факултету, а претходно ће у 10.30 часова у Храму Светог архангела Гаврила бити служен парастос Грујићу.

На округлом столу учествоваће књижевни критичар Бранко Летић, пјесник Ђорђо Сладоје, књижевник Ђорђе Нешић, пјесник Здравко Миовчић, професор Душко Певуља, писац Ненад Тадић, те професори са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Владан Бартула, Мирослав Јокић, Мирјана Лукић, Радица Сударушић и гостујући професор на овом факултету Ранко Поповић.

У оквиру ове манифестације синоћ је одржано поетско-музичко вече посвећено Грујићу, за кога је речено да је био аутентична личност и да се свему што је радио истински посвећивао.

Организатори манифестације „Дани Жељка Грујића“ су Народна библиотека Пале и Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Жељко Грујић рођен је 1961. у Сарајеву, а преминуо је лани у 61. години на Палама.

Од почетка рата био је запослен као новинар у Срни, а од 1994. до 1997. био је главни и одговорни уредник Агенције.

Почетком 2000. године повлачи се из новинарства, а од 2004. наставља професионални рад у Народној библиотеци на Палама у којој је покренуо Завичајно одјељење, једно од најбољих у Републици Српској.

Грујић је био члан Удружења књижевника Републике Српске.

Објавио је збирке поезије „Сонети саучешћа“, „Руже Јерихона“, „Стид и мјесечина“, те књигу публицистичких текстова „Крстоноше и сизифовци“. Његова посљедња књига „Уби ме нејака ријеч“ објављена је у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево.

На Сарајевским данима поезије 2001. године добио је награду „Пјесник – свједок времена“ за збирку поезије „Руже Јерихона“, која је проглашена и најбољом књигом пјесама у Републици Српској која је објављена у 2000. години.

На „Видовданским пјесничким сусретима“ на Сокоцу 2018. године добио је „Видовданску повељу“ за збирку пјесама „Стид и мјесечина“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОпрез, магла на планинским превојима !
Сљедећи текстНа Јахорини “Сабор младих Српске“