Насловна Најновије Дан Републике – понос грађана Српске

Дан Републике – понос грађана Српске

908
0

„Републико Српска, мајко наша, нека те чува Бог, земљо мала срца великог“ – стихови су нове пјесме Баје Малог Книнџе, који описују и расположење грађана поводом обиљежавања Дана Републике.

Понос, осјећај припадности, слобода и топлина око срца, емоције су које преовладавају у порукама које шаљу грађани широм Републике Српске и учесници свечаног дефилеа као централног догађаја обиљежавања Дана Републике, који ће почети у 17.00 часова.

„Данас је дан када би требало да је сваки грађанин Републике Српске поносан и мислим да јесте. То означава суштину прославе рођендана Српске“, сматра предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

Он је истакао да је све то показао и референдум спроведен у претходном периоду на којем је становништво готово 100 одсто рекло колико је значајан 9. јануар и да га се нико не жели одрећи.

И грађани који су данас анкетирани поручили су да су поносни на Дан Републике Српске.

„Република Српска је за мене мој дом, моја кућа“, поручио је грађанин Бијељине.

„Некима Дан Републике значи више, некима мање, а нама значи много“, рекао је млади Бањалучанин.

„Република Српска је доказ нашег постојања овдје и сигурно да ће свако од нас препознати колико је то значајно“, поручила је грађанка Добоја.

„Република Српска је држава моја у којој живим, шта ће друго бити“, рекла је грађанка из Источног Сарајева.

Дан Републике 9. јануар један је од најзначајнијих датума у историји Српске.

Музеј Републике Српске од 2019. године интензивно припрема историјску грађу. „Неспорно је да Република Српска има право на свој дан, на Дан Републике“, рекао је виши кустос за историју у Музеју Републике Српске Остоја Раилић.

У Републици Српској влада велико интересовање грађана за присуство централном догађају прославе – свечаном дефилеу на Тргу Крајине у Бањалуци, за који је најављен рекордан број учесника око 3.000, а први пут на овим просторима биће изведен и спектакл са 200 дронова.

Даница Црногорчевић извешће пјесму „За живот Српске“, заједно са Полицијским оркестром МУП-а Српске и пјесме „Пукни зоро“ и „Весели се српски роде“.

На концерту који је планиран од 19.00 часова наступиће Баја Мали Книнџа премијерно са пјесмом „Републико Српска“, али и Аца Лукас и Мирослав Илић.

У 20.00 часова очекује се синхронизовани ватромет у Београду, Бањалуци и другим градовима и општинама широм Републике Српске.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстЈагодић: Дан Републике један од највећих празника
Сљедећи текстПреминуо Роберт Немечек, велики иноватор у ТВ и филмској индустрији