Насловна Најновије Дипломатски скандал у Сарајеву: Пленковић се није појавио у Предсједништву БиХ због...

Дипломатски скандал у Сарајеву: Пленковић се није појавио у Предсједништву БиХ због Комшића

224
0

Хрватски премијер Андреј Пленковић, јутрос се није појавио на састанку у згради Предсједништва БиХ, због предсједавајућег Жељка Комшића, иако је било најављено да ће присуствовати.

Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић, Жељка Цвијановић и Денис Бећировић дочекали су данас предсједника Европске комисије Урсулу фон дер Лејен и холандског премијера Марка Рутеа.

Иза њих су постављене заставе Хрватске, Холандије, Европске уније и БиХ.

Иако је требао стићи и премијер Хрватске Андреј Пленковић и стати испред заставе Хрватске, он се није појавио. Разлог је Жељко Комшић, кога хрватски званичници  не сматрају „легитимним чланом Предсједништва БиХ из реда хрватског народа“.

Тиме је предсједник Владе Републике Хрватске, исказао дубоко непоштовање према институцијама БиХ.

Пленковић је јуче стигао у Сарајево, гдје је одржао састанке са делегацијом Исламске заједнице у БиХ и Врхбосанском надбискупијом, те вечерао са врхом ХДЗ-а на челу са Драганом Човићем, Борјаном Кришто и Лидијом Брадаром.

Данас је требао у Предсједништву БиХ, скупа са Урсулом фон дер Лејен и Марком Рутеом, разговарати са члановима Предсједништва БиХ.

Nepoštivanje BiH: Plenković nije došao u Predsjedništvo BiH

Пленковић очито није планирао да ће на свом радном мјесту бити и Комшић, који је претходних дана био ван земље. Када је добио потврду да ће Комшић бити у згради Предсједништва БиХ, Пленковић је одучио да не дође.

Иначе, ова посјета се дешава у тренутку када БиХ пролази велики тест спремности да до марта испуни услове, како би и службено отворила преговоре за чланство у Европској унији.

БиХ је у новембру добила условно зелено свјетло за почетак преговора, односно онда када се постигне неопходан степен усклађености са критеријумима за чланство.

ИЗВОРKlix.ba, фото Vijesti.ba
Претходни текстОЦ Јахорина: Додјела скија и кацига најмлађим скијашима
Сљедећи текстИ даље активан посебан рачун за помоћ породици Терзић