Насловна Најновије Додик: Кристијан Шмит није “високи представник“

Додик: Кристијан Шмит није “високи представник“

203
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, изјавио је да тврдња Кристијана Шмита да се налази на позицији високог представника, представља спрдњу са међународним правом.

„Шмит није именован никаквим међународним инструментом, нити актом било које међународне институције. Једноставно, не постоји никакав основ за његове неутемељене тврдње, да има право да као аутократа влада БиХ“, указао је Додик.

На питање Срне да прокоментарише тврдњу њемачког политичара Кристијана Шмита, да га је на ту функцију прописно именовао Управни одбор Савјета за спровођење мира /ПИК/, Додик је истакао да је ПИК тек провизорна самоименована група земаља и организација без повеље, без основа у било ком уговору, без овлашћења било које међународне институције, без формалних поџаконских аката или пословника и генерално нема никакав правни субјективитет, нити овлашћења.

„Како наводи Европски суд за људска права, ПИК је тек ‘неформална група држава’. Чак се поставља питање да ли се Управни одбор упуштао у бесправне радње, када је наводно именовао господина Шмита. Скуп земаља као што је ПИК, не може сам себи дати овлашћења са правном снагом“, нагласио је Додик.

Он је појаснио да самоименовани Управни одбор Савјета за спровођење мира, не може измислити право да именује високог представника тек тако, јер такво овлашћење мора доћи однекуд и мора почивати на праву.

„Једини могући извори овлашћења за именовање високог представника су Дејтонски споразум и Савјет безбједности УН. Таква овлашћења ПИК-у нису дали ни Дејтонски споразум, нити Савјет безбједности УН. Не само да Дејтонски споразум ПИК-у не даје никакво овлашћење да именује високог представника, него чак ни не разматра постојање Савјета за спровођење мира, нити га уопште помиње“, појаснио је Додик у изјави за Срну.

Он је констатовао да Анекс 10 Дејтонског споразума, једини легитимни извор законитог овлашћења виског представника, каже да „стране траже да се одреди високи представник, који се именује у складу са релевантним резолуцијама Савјета безбједности УН…“.

„Ни стране које су сагласне у вези са позицијом високог представника, ни Савјет безбједности, никада нису овластили Управни одбор Савјета за спровођење мира да именује Шмита, нити је Савјет безбједности одобрио његово именовање. Уставни суд БиХ потврдио је да именовање високог представника мора да одобри Савјет безбједности УН“, додао је предсједник Српске.

Он је подсјетио да у одлуци из 2006. године, Уставни суд каже: „Високог представника именује Савјет за спровођење мира, а његово именовање потврђује Савјет безбједности УН, који је ратификовао и Дејтонски мировни споразум и распоређивање међународних трупа у БиХ“.

„Наводно Шмитово именовање од Управног одбора Савјета за спровођење мира је испољавање сирове геополитичке моћи, супротно закону. У овом тренутку, изјаве Управног одбора о његовим поступцима, једва да садрже и покушај да се задржи привид законитости. Одређени чланови Управног одбора ПИК-а, ријешили су не само да имају правно овлашћење да именују новог високог представника, већ просто да их у томе нико не може спријечити. Њихове изјаве и поступци поткријепљени су само пријетњама силом, а не образложеним правним аргументима“, рекао је Додик.

Када чланови Управног одбора ПИК-а, тако беспризорно поступају без правног основа и такве поступке проглашавају правно обавезујућим по стране потписнице Анекса 10, указао је Додик, такви неутемељени поступци потпуно игноришу владавину права и воде даљем цинизму и ерозији поштовања владавине права у политичкој и цивилној сфери у БиХ.

„Уколико и све док Савјет безбједности УН, не одобри именовање новог високог представника, то мјесто остаје упражњено. Штавише, чак и да је Шмит легитимно именован, владавина права налаже да поштује границе правног мандата своје канцеларије према Дејтону, који не предвиђа никаква овлашћења да доноси обавезујуће одлуке“, истакао је Додик.

Он је поручио да диктаторски поступци који долазе од Шмита, немају ни најмањи основ у погледу легитимности, па стога не завређују никакво уважавање или поштовање.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстГенерал Младић прилично слаб, али се ментално држи
Сљедећи текстДјеца са Космета у Источном Сарајеву (ВИДЕО)