Насловна Најновије Додик: Није коректан навијачки однос у сукобу Израела и Палестине

Додик: Није коректан навијачки однос у сукобу Израела и Палестине

227
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, очекује да што прије престане тежак сукоб између Израела и Палестине, оцијенивши да није коректна никаква врста навијачког односа.

„Америка се у случају Украјине сврстала на страну Украјине, а овај пут на страну Израела и видјели смо већ реакције арапског исламског свијета. Све то усложњава проблеме који су тешки“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је рекао да је Хамас за дио свијета терористичка организација и осудио је њихов напад на младе недужне људе 7. октобра.

„То је тешки злочин који је скренуо пажњу цијелога свијета. То је нешто што се не може опростити и у том дијелу је оправдана активност Израела да жели и мора да се брани, али су једнако тако потресне и слике страдања дјеце у Палеститни“, истакао је Додик.

Он је рекао да вишедеценијски сукоб између Израела и Палестине помало подсјећа и на ситуацију БиХ.

„И ми смо згурани у нешто што не може да функционише вољом неких других, а не нас, да се живи на простору који није перспективан да функционише као држава. Вјерујем да ћемо успјети да очувамо мир, то је најважније у свему, а политички процеси биће у току и много више интензивнији“, рекао је Додик.

Он је нагласио да су САД давно одлучиле да централизују БиХ, а Републику Српску направе празном љуштуром.

„Боримо се против тога, боримо се за Устав БиХ. Неки међународни представници тврде како ми то не разумијемо, како није ствар слова Дејтона, него је то процес. Тај процес нико из Републике Српске и Србије није потписао већ уговор у којем тачно пише шта стоји у њему. Слово Дејтонског споразума и даље остаје наш циљ, уколико то није могуће Српска мора да нађе начина како да настави своју егзистенцију“, закључио је Додик.

ИЗВОРСрна
Претходни текстПале: У сриједу инклузивни фестивал “Фјужн фиеста“
Сљедећи текстБијељина: Подршка просвјетних радника наставници коју је ученик ударио каменом