Насловна Најновије Додик: Са мађарском владом аранжман од 118 милиона евра

Додик: Са мађарском владом аранжман од 118 милиона евра

193
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао је да укупан аранжман који је Српска постигла са владом Мађарске износи 118 милиона евра.

Додик је рекао да је од тог износа 18 милиона евра предвиђено за наставак подршке пројектима набавке пољопривредне механизације.

Предсједник Српске је на конференцији за новинаре у Бањалуци прецизирао да ће 70 милиона евра, од оне квоте која је раније имала одобрених 100 милиона за подршку привреди, бити преусмјерено за неке од пројеката које је на сраман начин њемачка Влада покушала да заустави.

Он је навео да тих 70 милиона евра Српска може одмах да употријеби за подршку тим пројектима, али да је добио информацију да је и данас актуелан уговор између Банке Њемачке и „Електропривреде Републике Српске“ за пројекат вјетроелектране „Хргуд“.

„На тражење нашег менаџмента `Електропривреде Српске` од те банке да се изјасни по том питању дошло је њихова усмена потврда да нису сагласни са Савезном владом Њемачке и да је тај уговор, што се њих тиче, актуелан. Ми сада чекамо њихову писмену потврду о чему је ту ријеч“, истакао је Додик и додао да Српска жели рашчишћену ситуацију са Њемачком на наведеном пројекту.

Додик је нагласио да је Републици Српској важније да је обезбиједила супституцију за финансирање пројекта „Хргуд“, наводећи да је тај пројекат могуће брже реализовати у аранжману са Мађарском него са Њемачком.

Он је подсјетио да је за тај пројекат „Електропривреда Српске“ уплатила милион и по евра камата Њемачкој како би га очувала.

„Уговор је активан, ми тражимо до Савезне владе Њемачке да коначно поштује своје одлуке и да то повуче да можемо да идемо даље и да нас не блокира у том погледу. Ми тек, с наше стране, можемо раскинути тај уговор у мају идуће године, а тражимо од Њемачке да раскине сад, јер је тако најавила, безобразно, веома понижавајуће
и веома неуважавајуће за нас“, рекао је Додик.

Додик је навео да Република Српска и за реализацију осталих пројеката разговара са другим субјектима, прије свега Кинезима.

Говорећи о потенцијалној сарадњи са Азербејџаном, Додик је рекао да је Азербејџан раније развијао пројекат гасовода који је ишао преко Грчке и Албаније према Италији, али једним краком и према Црној Гори, Хрватској, Републици Српској и БиХ.

„Нисам оклијевао да дам у то вријеме своју сагласност, али ствари су постале компликоване оног тренутка када су муслимани у Сарајеву предвођени /Златком/ Лагумџијом хтјели да само то иде, а да се заустави ‘Источна конекција’ која је и данас блокирана. Из тог разлога смо рекли да то мора да буде заједно одлучено и то до данас није одлучено“, рекао је Додик.

Он је истакао да Азербејџан у овом тренутку има залихе гаса и нафте за наредних 200 година, те да је предсједник те земље Илхам Алијев изразио жељу за разговор о потенцијалним пројектима са Српском.

„Његов интерес јуче на састанку са нама био је да му објаснимо како брзо можемо доћи до тих пројеката. Шта је ниво БиХ, шта она одлучује на том плану, а шта је ниво што одлучује Република Српска. И ми смо то њему објашњавали“, рекао је Додик.

Додик је рекао да је тренутно актуелна и значајна пажња ЕУ према Азербејџану у погледу снабдијевања енергентима, те да је већ постигнут споразум да се та земља прикључи гасоводу који иде преко Турске, Србије и Мађарске и омогући снабдијевање гасом.

„Тиме Азербејџан сада исказује интерес за гасовод Републике Српске како би проширио подручје снабдјевања. Наша је порука да завршимо и Источну и Јужну конекцију и да фино идемо у те инвестиције. Имамо инвеститоре. Који вам је ђаво тамо у Сарајеву и шта хоћете? Десет година стојимо на том плану“, указао је Додик.

Он је навео да је на јучерашњем састанку у Будимпешти са Алијевом разговарао и о могућности да се Азербејџан укључи у додатне послове око нафте и нафтне индустрије.

Додик је истакао да је предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган и даље заинтересован за пројекат ауто-пута Сарајево-Београд-Сарајево, подсјећајући да Република Српска већ ради на одређеним дионицама тог ауто-пута.

„У Брчко дистрикту стојимо, зато што Брчко не може да донесе одлуку о траси. Они желе да та траса, што се нас тиче, буде неповољнија. Они желе да иде према Маочи, па да се враћамо неком квивуљом према Републици Српској, што би било дужи пут за 20 километара“, појаснио је Додик.

Он је нагласио да Република Српска тражи да тај пут буде везан за садашњу обилазницу која пролази кроз Брчко и повезује Бијељину и Шамац.

„Ми смо спремни да изградимо и финансирамо ову трасу пута кроз Брчко дистрикт“, рекао је Додик.

Додик је навео да је са Ердоганом разговарао и о скорашњем увођењу у посао турске фирме за изградњу Хидроелектране „Мрсово“, која треба да буде готова за 31 мјесец.

„Република Српска у овом тренутку има уговорених и почетих извођених радова више него прошле године за 500 милиона КМ, када се укључе уговори везани за ауто-путеве, хидроелектране, болнице и све оно што радимо“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска показала да може да привуче инвеститоре, наводећи да ће ускоро у Лакташима бити отворени фабрички погони у којима ће бити запослено више од 1.500 људи.

„Један се налази у Маховљанима, један у Александровцу. У Александровцу је инвеститор из Њемачке, фирма која се бави ауто-индустријом, а друга је инвестиртор `Искра` из Љубљане, која ће значајан дио своје савремене производње пренијети у Маховљане, у близини аеродрома“, истакао је Додик.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСуд БиХ вратио оптужницу против Додика и Лукића на дораду; Зашто надлежни не реагују на „цурење“ информација?
Сљедећи текстПријава због неовлаштеног објављивања дописа суда у вези са оптужницом против Додика и Лукића