Насловна Најновије Додик: Српска није дала сагласност за увођење санкција Минску

Додик: Српска није дала сагласност за увођење санкција Минску

99
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао је да Српска није дала сагласност за санкције Бјелорусији, иако други дио БиХ то жели.

„Поздрављам начин на који Бјелорусија функционише упркос санкцијама. И Српска је у сличним околностима, али уз јасну визију и одлучно вођство, напредак је видљив“, рекао је Додик новинарима у Минску, гдје предводи делегацију Српске у званичној посјети Бјелорусији.

Додик је подсјетио да лидер Бјелорусије Александар Лукашенко има санкције Сједињених Држава и Велике Британије и каже да сада лакше живи, јер не мора да их гледа.

„Упркос свему томе, Српска није дала сагласност за санкције Бјелорусији, иако други дио БиХ то жели“, поручио је Додик.

Предсједник Српске је навео да је БиХ протекторат којим управља Запад, преноси АТВ.

„Окружени смо НАТО-ом и ЕУ. Наша политика је да се не придружујемо НАТО и због тога трпимо притиске“, рекао је Додик.

Он је указао да су неки од услова уласка БиХ у ЕУ неприхватљиви.

„Са ЕУ имамо статус кандидата, 21. марта очекујемо датум за преговоре, немамо превеликог ентузијазма због тога. Унија је припремила шест милијарди евра за Западни Балкан, али један од услова је да се у образовање убаце стандарди у вези са ЛГБТ, што наше друштво не дозвољава“, рекао је Додик.

У делегацији Српске, који предводи Додик, су министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић и почасни конзул Бјелорусије у БиХ Недељко Елек.

За сутра је најављен састанак Додика са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком, а предвиђени су и сусрети са премијером Бјелорусије Романом Головченком и предсједником бјелоруске Академије наука.

ИЗВОРСрна, фото РТРС
Претходни текстДодик: Куповина еколошких еутобуса и опреме за пољопривреднике
Сљедећи текстПутин: Москва спремна за дијалог, ако запад жели мирно рјешење