Насловна Вијести Источно Сарајево Дјечије игре отвориле тродневни Илиндански сабор

Дјечије игре отвориле тродневни Илиндански сабор

211
0

Традиционални „Илиндански сабор“, који се од памтивијека одржава код цркве Светих апостола Петра и Павла на Борикама, почео је данас и трајаће три дана.

Овогодишњи сабор отворило је више од 130 малишана из рогатичког вртића „Бамби“, традиционалним дјечијим „Играма без граница“ у којим су доминирале старе добре дисциплине прилагођене мјесту и узрасту такмичара.

Вишечасовне игре отворене су крос-такмичњем дјечака и дјевојчица.

На програму је била и популарна „мокра спужва“ за све узрасте дјеце, навлачење конопца, „лисичији реп“, вјешање марамица и доста других дјечијих игара од којих су неке већ биле заборављене, а које је публика топло поздравила.

Борике су се ориле смијехом и радости, казала је директорка вртића Наташа Дувњак која је имала улогу домаћина, али и кординатора, главног судије и аниматора.

Дјечије игре на Борикама посјетио је и начелник општине Милорад Јагодић, који се дивио спретности малишана, а затим је у друштву боричког пароха Драгана Јовића обишао овдашњу цркву и интересовао се како теку припреме за наредне дане Илинданског сабора.

Манифестације посвећене Илинданском сабору биће настављене 1. августа јутарњим богослужењем у овдашњој цркви, а у поподневним часовима почеће неизоставни турнир у малом фудбалу који ће окупити више сеоских и градских екипа и вечерње богослужење за вјернике са Борика и околине.

На сам дан светог Илије, у девет часова је велико богослужење и света литија око цркве послије којих ће бити положени вијенци и цвијеће пред пригодним спомен-обиљежјем које именима и фотографијама чува успомене на 81 погинулог борца и 10 цивилних жртава боричког краја у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату.

Слика

У 11.30 часова биће отворене просторије Удружења жена „Борике“, а у првим подневним у организацији Општинске Туристичке органиозације обавиће се избор најљепшег славског колача чији мајстор ће бити награђен скромном новчаном наградом.

Око 13.30 па до вечерњих часова одржаваће се разноврсна спортска такмичења. Ту је полуфинале и финале турнира у малом фудбалу, навлачење конопца, скокови у даљ и вис са мјеста, бацање камена с рамена, пјешачке и за пространи борилачки плато неизоставне коњске трке.

 

ИЗВОРглас српске
Претходни текстПрипадници Полицијске управе Источно Сарајево даривали крв (ВИДЕО)
Сљедећи текстАкција за помоћ у лијечењу Милијане Тешић