Насловна Најновије Евакуација због пожара код Атине: Ванредно стање на Родосу

Евакуација због пожара код Атине: Ванредно стање на Родосу

200
0

Власти Грчке наредиле су евакуацију појединих насеља на западу Атине због великог пожара и јаког вјетра који га распламсава. Мјесто Лутраки, 80 километара од Атине, једно је од највише угрожених ватром, јер је пожар прекинуо доток воде у тај приморски градић.

Из локалне ватрогасне службе саопштено је да су ватрогасци у вечерњим сатима 20. јула изгубили контролу над пожаром када се појачао вјетар, те да је од прије три дана у ватри изгорјело 35 квадратних километара шума и жбуња, сеоских имања и других пољопривредних површина.

Ванредно стање проглашено је на острву Родосу, гдје су издата наређења за евакуацију неколико планинских области.

Ватрогасна служба Грчке појачала је гашење разбукталог пожара авионима који су на испомоћ стигли из Француске и Италије.

Премијер Грчке Киријакос Мицотакис саопштио је да ће ватрогасна служба и цивилна заштита бити у приправности због најава да ће се топлотни талас проширити на већи дио земље.

Временске прогнозе предвиђају да би температуре у Грчкој у недјељу могле да достигну 45 степени Целзијуса.

Претходних дана ватрогасни, спасилачки тимови, али и војска гасили су пожаре који су избили на више локација у Грчкој, у источној Атици, Капарели, Лутракију и Дервенохорији, а више од хиљаду дјеце евакуисано је из једног љетног кампа.

Прије десетак дана избио је пожар и на ширем подручју манастира Велика Лавра, у шумовитом дијелу Свете Горе.

ИЗВОРртрс
Претходни текстНа Рачи дуга колона теретних возила, користити гранични прелаз Павловића мост
Сљедећи текстКороман у радној посјети руском граду Кемерево