Насловна Вијести Република Српска Ево када се наставља суђење Додику

Ево када се наставља суђење Додику

436
0
Процес пред Судом БиХ предсједнику Републике Српске Милораду Додику због непоштовања одлука Кристијана Шмита биће настављен у року од 60 дана, речено је на данашњем првом рочишту.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је на рочишту у Суду БиХ да не разумије оптужницу, након чега је судија за претходни поступак Јасмина Ћосић Дедовић констатовала да се оптужени изјаснио да није крив.

Да не разумије оптужницу рекао је и вршилац дужности директора „Службеног гласника“ Милош Лукић након је чега је и за њега констатовано да се изјаснио да није крив.

Приликом рочишта Додик није желио устати на што је судија упозорила да не поштује Суд, а он је додао да га боле леђа и да не може устати.

Додик је рекао да нема појма шта се налази у оптужници и да је не жели читати, а приликом узимања података о датуму рођења рекао је да „о томе нема појма, јер није био свјестан“.

Додик је током данашњег рочишта рекао да је недопустиво то што је оптужницу добио на латиници.

„Код вас је све погрешно. Не разумијем о чему се у свему овоме ради и зашто се све ово дешава, што је доказ да је све ово политички. Не разумијем оптужницу, а и сама чињеница да овдје нема заставе Републике Српске довољно говори о вама“, рекао је Додик.

Додик је истакао да не разумије наводе ни биће кривичног дјела.

 

Реаговао је Додиков адвокат Горан Бубић, који је рекао да би, након констатације да не разумије биће кривичног дјела, било нормално да им се дозволи да образложе због чега оптужницу сматрају неразумљивом, што судија Ћосић Дедовић није дозволила.

Додик је приговорио да не зна зашто је овдје и напоменуо да је то политичка одлука Тужилаштва и поступајућег судије.

„Не разумијем оптужницу у амбијенту у којем примјећујем заставе ФБиХ и БиХ, а нема заставе Републике Српске, што говори колико сте независни“, истакао је Додик.

На крају је урађен записник с рочишта, а Додик је одбио да га потпише. Суткиња је констатовала да то неће имати никакве реперкусије по наставак процеса.

Лукић је рекао да не разумије оптужницу и да не зна о чему се ради, те је такође умјесто њега суткиња констатовала да негира кривицу.

Она је најавила да ће процес бити настављен у року од 60 дана, а да ће судија бити одређен по ЦМС систему.

Испред Суда је био велики број новинара, више од тридесет екипа медија из Републике Српске, ФБиХ, али и региона, док су комплекс Суда БиХ обезбјеђивале специјалне јединице Федералне управе полиције са дугим цијевима.

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текстФоча међу туристичким бисерима Републике Српске(Видео)
Сљедећи текстПочела сезона гријања за градско насеље и школе у Сокоцу