Насловна Најновије Европски лидери подржали Кијев

Европски лидери подржали Кијев

92
0

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен, обећала је да ће Европа подржавати Украјину до „потпуне слободе“.

Фон дер Лајенова је данас стигла у Кијев, заједно са премијерима Италије, Канаде и Белгије – Ђорђом Мелони, Џастином Трудоом и Александром де Кроом, а поводом двије године од почетка руске специјалне војне операције.

„Више него икад ми чврсто подржавамо Украјину, финансијски, економски, војно и морално. Док земља не буде слободна“, рекла је Фон дер Лајенова, која је стигла ноћас возом из Пољске.

Мелонијева и Трудо потписаће споразуме из области безбједности са украјинским предсједником Владимиром Зеленским, у складу са раније договореним споразумима са Француском и Њемачком у вриједности од више милијарди долара.

У међувремену и Русија и Украјина развиле су од почетка рата велике и софистициране флоте ваздушних и морнаричких дронова за надгледање и нападе.

Недавна студија Свјетске банке, указује да би обнова украјинске економије могла коштати скоро 500 милијарди долара.

Два милиона стамбених јединица је оштећено или уништено, а скоро шест милиона људи остало је у иностранству, након што су побјегли од рата.

Осим захтјева за новцем и оружјем, Зеленски промовише законе који Украјини дозвољавају да мобилише до пола милиона више војника. Неки економисти кажу да би то могло да парализује економију.

Руске финансије су се до сада показале отпорним на санкције без преседана. Док је извоз природног гаса опао, продаја нафте се одржала, углавном захваљујући куповини Индије и Кине, а економија је подстакнута огромним издацима за одбрану.

ИЗВОРсрна, фото twitter.com/vonderleyen
Претходни текстПутица: Требињска туристичка понуда за све генерације
Сљедећи текстАлбанци пресрели српску дјецу у Лапљем селу и пријетили им ножем