Насловна Најновије ЕУ: Не смије више бити “браћо и сестре“, него обратно !

ЕУ: Не смије више бити “браћо и сестре“, него обратно !

93
0

Бриселске бирократе направиле су документ „Џендер сензитивне комуникације“, који има 61 страницу, настојећи да из језика протјерају све изразе који им изгледају као „сувише мушки“ или наводно, фаворизују мушки род.

Они савјетују креаторима политика, законодавцима и медијима, да помно размотре и промисле редослијед уобичајених израза, као што су „краљ и краљица“ или „брат и сестра“, у којима је припадник мушког рода на првом мјесту.

Бриселске бирократе напале су и изразе на енглеском језику, који је и даље један од званичних језика ЕУ, тражећи да се одбаце или замијене изрази, фразе или стилске фигуре у којима се користе именице или асоцијације на женски род.

Такође, израз „мужеван“, који се сматра „снажно повезаним само с’ мушкарцима“, треба замијенити са „снажан“ или „енергичан“.

У Британији су ова упутства дочекана са бијесом и подсмијехом у редовима конзервативаца. То су бесмислице, поготово у тренутку кад постоје пуно озбиљнији проблеми због којих треба бити забринут, сматрају конзервативци…

У ЕУ би требали добро погледати сами себе и размислити о томе који се други проблеми догађају у свијету – најчешће су реакције које преноси лист и портал „Телеграф“.

Поједини посланици у британском парламенту, оцјењују да се ради о нападу на енглески језик. 

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстЗабрањен динар на КиМ – на удару грађани, предузећа…
Сљедећи текстПале, промовисана књига „Борба за идентитет и опстанак народа” (Видео)