Насловна Вијести Република Српска Ешдаунова злоупотреба овлаштења

Ешдаунова злоупотреба овлаштења

215
0

Високи представник у БиХ Педи Ешдаун, смијенио је 30. јуна 2004. године са функције предсједника Народне скупштине Републике Српске Драгана Kалинића, затим министра унутрашњих послова Зорана Ђерића, као и 57 државних и политичких функционера, директора и административних службеника.

На „црну листу“ додао је још 13 имена осумњичених за подршку оптуженима за ратне злочине, а замрзнуо банковне рачуне за три лица и 60 општинских одбора СДС-а.

Ешдаун, који је наметањем стотина одлука и смјенама Срба са свих нивоа власти, покушавао да потпуно промијени Дејтонски мировни споразум, поништио је касније чак и Закон о помиловању, под изговором да „угрожава владавину права“.

Ешдаун је предњачио у пристрасности и антисрпском дјеловању у БиХ – за четири године наметнуо је 430 незаконитих и неуставних рјешења.

У само једном јулском дану 2004. године смијенио је 59 српских званичника који су регуларно били изабрани на функције.

Ешдаун је био толико антисрпски оријентисан да је упозоравао ЕУ да би, у случају да Србија уђе у Унију прије БиХ, требала да „онемогући Србима из Републике Српске и Федерације БиХ да користе пасоше Србије све док и БиХ не приступи ЕУ“.

Документи које је објавила Национална архива Велике Британије, показују да је Ешдаун био добро упознат о томе шта се дешавало током ратних сукоба у БиХ, али да се није на то обазирао.

ИЗВОРсрна, фото Град Источно Сарајево
Претходни текстЈедно лице ухапшено у Сарајеву
Сљедећи текстПродато 1,8 милиона улазница за Свјетско првенство