Насловна Вијести Жаклин Настић изнијела у Бундестагу другачије ставове о БиХ од Адиса Ахметовића...

Жаклин Настић изнијела у Бундестагу другачије ставове о БиХ од Адиса Ахметовића (ВИДЕО)

216
0

Приликом посљедње расправе о БиХ, у њемачком Бундестагу, било је и другачијих ставова у односу на оне које је презентовао Адис Ахметовић (СПД).

Сасвим различите оцјене чуле су се у излагању Жаклин Настић, која је посланик странке Ди Линке (Љевица). Њен говор преносимо у цијелости:

Поштована предсједавајућа, даме и господо,

Опет се јавља страх када се помисли да коалиција жели поново да пошаље своје војнике на Балкан. Након више од 25 година операција савезних оружаних снага гледамо у Авганистан, Мали, одмах иза угла у Косово, које се опредијелило за још један неограничен мандат. Од свих људи требало би да се њемачки војници старају за мир у Босни и Херцеговини.

Даме и господо, постоје добри разлози зашто је Њемачка прије 10 године изашла из тог мандата. У једном региону, гдје се прије више од 23 године кроз кршење међународног права водио рат од стране Њемачке и НАТО-а, изгледа да постоји могућност поновног кршења закона.

Сви знамо да ће од јесени тај мандат Еуфор Алтеа бити продужен од стране Савјета безбједности УН. Сви овдје знају да ће на јесен Еуфор Алтеа бити продужен и да ће Русија против тога вјероватно да уложи вето. И посматрамо, како америчку администрацију, тако и званични Брисел, како за то спремају НАТО мисију из предострожности.

Ви сви знате да за НАТО мисију која није противправна, морају да се сагласе Хрвати, Бошњаци и Срби. И не чини се да би се и Република Српска са тим сагласила. Мандате који су противни међународном праву, Љевица одбија.

Даме и господо, господине Ахметовићу, често сте на Телевизији БиХ позивали високог представника да разријеши мандата предсједника Републике Српске, зар не мислите да баш то националисти желе, да се извана умијешате, збаците легално изабраног предсједника.

Ми, Љевица, кажемо да је то високоризично и опасно и да до тога не треба доћи.

Тензије које су испаљене споља, посебно у етничко-вјерском контексту, никада нису помогле миру.

Даме и господо, неки од вас су овдје рекли, не ради се уопште о људима, ради се о Русији и Кини.

Када би вам стварно била важна сигурност људи у Босни и Херцеговини, тада би подржали развојну помоћ, привредну подршку у складу са Дејтонским споразумом, свих ових година, а што се није догодило.

Кријете утицај Саудијске Арабије, Турске и растућег исламизма, јер је БиХ остала сама са свим својим друштвеним проблемима и то најоштрије осуђујемо.

Свијет неће постати мирнији због њемачких војника, напротив, рискирате да у случају конфликта постанемо директно учесница рата.

Ми, Љевица, то одбацујемо, и одбацујемо тај мандат – закључила је Жаклин Настић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПочео фестивал европског филма на Палићу (ФОТО)
Сљедећи текстВишеград: У понедјељак привремен прекид у испоруци електричне енергије