Насловна Најновије Жалба на одлуку Основног суда у Бијељини у вези са називом језика...

Жалба на одлуку Основног суда у Бијељини у вези са називом језика бошњачког народа

150
0

Министарство просвјете и културе Републике Српске, уложиће жалбу Окружном суду у Бијељини, на првостепену пресуду бијељинског Основног суда којом је назив матерњег језика који дјеца изучавају у Основној школи /ОШ/ „Меша Селимовић“ у насељу Јања промијењен у „босански“, умјесто језик бошњачког народа.

Министар просвјете и културе Српске Жељка Стојичић, рекла је Срни, да ће Министарство, посредством Правобранилаштва Српске, уложити жалбу на првостепену пресуду Основног суда у Бијељини од 12. јануара, у вези са језиком бошњачког народа.

Из ресорног министарства је саопштено да, када је у питању употреба језика и писма у основним школама у Републици Српској, Министарство поступа у складу са Уставом Српске и законима којима је уређена област образовања и не умањује ниједном народу право на употребу језика и писма.

„Уставом Републике Српске прописано је да су службени језици Републике Српске језик српског народа, језик бошњачког народа и језик хрватског народа, те да су службена писма ћирилица и латиница“, наводи се у саопштењу.

Из Министарства напомињу да се ученицима бошњачке националности уписује у педагошку документацију, евиденцију и обрасце јавних исправа назив језика у складу са одредбама Устава Републике Српске, као језик бошњачког народа.

Директор ОШ „Меша Селимовић“ у бијељинском насељу Јања Давор Радојевић, изјавио је данас Срни, да је неправоснажном судском одлуком назив матерњег језика који дјеца изучавају промијењен у „босански“, умјесто језик бошњачког народа, како је сада пракса, те да у вези с тим чека инструкције Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Адвокат Зоран Перић, најавио је у изјави Срни, жалбу на одлуку Основног суда у Бијељини у вези са називом језика за ученике бошњачке националности у ОШ „Меша Селимовић“ у Јањи, те оцијенио да је тужба у овом случају неоснована и политички мотивисана.

Адвокат Харис Канижа, који је заступао групу родитеља из Јање, објавио је на свом „Фејсбук“ профилу да је Основни суд у Бијељини донио пресуду, према којој се у свим документима ученицима мора уписивати „босански језик“ као матерњи.

ИЗВОРСрна, фото илустрација ОШ ''Меша Селимовић'' Јања
Претходни текстШварценегер задржан на царини у Минхену
Сљедећи текстБогојављенско пливање на Газиводама отказано због безбједносних разлога