Насловна Најновије Заједничким ТАГ уређајем кроз Републику Српску, Србију и Федерацију БиХ, до почетка...

Заједничким ТАГ уређајем кроз Републику Српску, Србију и Федерацију БиХ, до почетка туристичке сезоне

100
0

Недељко Ћорић, в.д. директора ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, био је гост у јутарњем програму РТС поводом јуче потписаног Меморандума о сарадњи између ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, ЈП „Путеви Србије“ и ЈП ,,Аутоцесте ФБиХ“.

Меморандум је први корак ка увођењу заједничког ТАГ уређаја за плаћање путарине кроз Републику Српску, Србију и БиХ, а гостујући у студију, Ћорић је најавио да је заједнички циљ све три стране успостављање пуне функционалности система до почетка туристичке сезоне.

„Овај Меморандум је важан не само за Републику Српску већ и за све грађане Босне и Хрецеговине. Он ће бити важан за цијели регион“, рекао је Ћорић наводећи да ће једним тагом путовање за грађане и Србије и БиХ бити лакше и комфорније, јер је електронска наплата путарине и јефтинија али и скраћује вријеме путовања.

На питање да ли ће српским тагом грађани Србије моћи да путују кроз цијелу територију БиХ, Ћорић је појаснио: „Ми имамо два управљача у БиХ: један је „Аутоцесте ФБиХ“ у Федерацији БиХ и „Аутопутеви Републике Српске“ у Републици Српској, тако да смо Меморандум потписивали и једни и други. Али генерално, на цијелој територији БиХ, као и Србије, ће функционисати заједнички ТАГ уређај“, рекао је Ћорић и додао да је сада само ствар увезивања техничких тимова и имплементације како би систем био пуштен у функцију.

„Такви системи наплате функционишу у цијелој Европи. Ја сам сигуран да у будућем времену неће бити наплатних рампи, да ће отворени систем наплате путарине све повезати и да ће све то функционисати без икаквог проблема“, закључио је Ћорић.

 

ИЗВОРЈП „Аутопутеви Републике Српске", фото РТС
Претходни текстПУ Фоча: У току потрага за несталим лицем
Сљедећи текстНаставак суђења Додику и Лукићу 17. априла