Насловна Најновије Из Прага стижу лијепе вијести за 3 школе у Бањој Луци

Из Прага стижу лијепе вијести за 3 школе у Бањој Луци

271
0

Република Чешка преко Чешке развојне агенције (“ЦзДА”) и даље наставља да помаже Босну и Херцеговину.

У склопу подршке пројектима енергетске ефикасности у зградарству, недавно су директори ЦзДА и чешког предузећа “КАСТЕН” из Нератовица, као извођача, потписали уговор
о пројектовању и извођењу реконструкције котловница за 3 школе у Бањој Луци: ОШ “Ђура Јакшић” у предграђу Шарговац, ОШ “Станко Ракита” у насељу Врбања и Средњу Пољопривредну школу за коју ће се пројектовати и изградити потпуно нови објекат котловнице.
У обје основе школе тренутно се, у дотрајалим котловима, као енергент користи угаљ, а у
Пољопривредној школи лако уље за ложење. Предвиђено је да се реконструкцијом котловница у школама омогући гријање на обновљиве изворе енергије – дрвни пелет.

Вриједност донације Републике Чешке приближно износи око 2.500.000,- КМ без ПДВ-а. Реализација овог пројекта припремана је у сарадњи са Градом Бања Лука и Градском развојом агенцијом Бање Луке (ЦИДЕА) који ће уједно и суфинансирати извођење пројектних активности, прије свега изградњу котловнице за Пољопривредну школу. Такође, Град Бања Лука ће обезбиједити све потребне сагласности и дозволе за грађење на документацију која ће им, након израде, бити уручена у складу са локалним прописима.

Дана 20. јуна текуће године у сједишту ЦзДА у Прагу одржан је први оперативни састанак на реализацији овог значајног пројекта на коме су учествовали представници Чешке развојне агенције, инжењери фирме „БФС Индустрy” као интерни наџор на овом пројекту за ЦзДА, главног извођача предузећа “КАСТЕН” и представник “Гријањеинвест” Пале које је, као једно од најбољих предузећа у БиХ у својој области, изабрано за локалног извођача.

Комплетан пројекат ће бити реализован у етапама, а за ову годину предвиђена је израда Главних пројеката и исходовање дозвола.
Наредни оперативни састанак заказан је за 27. јун ове године у сједишту Градске развојне агенције у Бања Луци.

ИЗВОРРтвис
Претходни текстТуристи у Хрватској узнемирени: Човјек вукао ајкулу дуж обале за реп
Сљедећи текстЗагреб: Возило хитне помоћи прегазило три малољетнице, једна дјевојка у тешком стању