Насловна Најновије Инвеститор МХЕ на Бјелави обавезан на мјере заштите

Инвеститор МХЕ на Бјелави обавезан на мјере заштите

93
0

Током градње мале хидроелектране на Бјелави, дошло би до привремених краткотрајних негативних утицаја на животну средину, а инвеститор би био обавезан да се придржава мјера заштите, саопштили су данас представници Института за заштиту и екологију Републике Српске на јавној расправи у Фочи.

Представници Института, који је израдио нацрт студије о утицају градње мале хидроелектране „Бјелава“ на животну средину, навели су да би инвеститор био обавезан да врши стални надзор и праћење, између осталог, квалитета воде и ваздуха, ерозије, минималног протока ријеке и других показатеља.

Током јавне расправе о нацрту студије, представници Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске поручили су да до данас нису издали ниједну дозволу за овај пројекат, те да је ово тек први корак, јер нацрт мора да прође јавну расправу и прибављање мишљења надлежних органа да би се ишло у даљу процедуру.

Мјештани и представници еколошких удружења из Фоче, Републике Српске и БиХ оцијенили су да нацрт студије не даје одговоре на бројна животна питања која интересују грађане, а посебно на утицај на водоснабдијевање Фоче.

Начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Ранко Поповић рекао је да је општина Министарству послала мишљење у складу са скупштинским закључцима из маја 2021. године, којима се, између осталог, истиче да је приоритет општине сигурно снабдијевање грађана водом за пиће и да Министарство у том смислу детаљно преиспита уговор о концесији за изградњу електрана у сливу Бјелаве.

„Министарство је затим затражило накнадно појашњење у вези са студијом утицаја на животну средину, и општина ће то накнадно појашњење доставити након завршене јавне расправе“, рекао је Поповић.

Драгана Дракул из фочанског Удружења грађана „Бјелава“ рекла је да, након што су успјели да се изборе да се радови обуставе, није смјело уопште доћи до тога да се поново актуелизује прича о градњи електране на ријеци са које се Фоча снабдијева водом.

Она је поручила да ће ово удружење уложити све напоре и ресурсе, те укључити све стручне капацитете и људе које познају да би оспорили ову студију и зауставили пројекат.

SPAS BJELAVE: Građani ne žele male hidroelektrane na svojim rijekama -  Direkt Portal

У зони градње мале хидрелектране „Бјелава“ налази се и стара воденица, која је под заштитом као културно-историјско добро, а њен власник Милош Вујичић истакао је да су ранији радови у кориту Бјелаве узроковали клизишта, те да би градњом електране „био угрожен опстанак становништва у том крају“.

Инвеститор мини-хидроелектране „Бјелава“ Гордан Павловић током расправе је поручио да ће сви мјештани којима је начињена штета бити обештећени.

Представници Министарства рекли су да ће све примједбе учесника расправе бити евидентиране, те да у наредном периоду очекују да им општина Фоча и Водоводно предузеће „Извор“ доставе своје стручно мишљење о нацрту студије.

ИЗВОРсрна, фото илустрација Воде Босне и Херцеговине
Претходни текстПале, повећана цијена воде, планирана изградња филтерског постројења, РТВИС, 13.3.2024. (ВИДЕО)
Сљедећи текстОдржана редовна сједница Скупштине ОО Пале и Источни Стари Град старјешина ВРС, 13.3. (ВИДЕО)