Насловна Најновије Источна Илиџа: Из буџета општине издвојено 600.000 КМ за пронаталитетну политику

Источна Илиџа: Из буџета општине издвојено 600.000 КМ за пронаталитетну политику

532
0

У завршној фази је пројекат изградње административног центра општине Источна Илиџа, за шта ће у буџету општине за 2024. годину бити обезбијеђено око четири милиона КМ, а реализација пројекта би требала почети идуће године.

Разговарала Љиљана Чворо

“У буџету општине Источна Илиџа, који ће након ребаланса износити око 14 милиона КМ, планирано је око 600.000 КМ за пронаталитетну политику“, рекао је Срни начелник ове локалне заједнице Маринко Божовић.

Божовић је истакао да општина Источна Илиџа, прво рођено дијете у новој години дарује са 1.000 КМ, а за свако рођено, без обзира које је у својој породици, издваја по 300 КМ.

Он је навео да општина издваја и средства за породице са четворо и више дјеце, за набавку школског прибора за породице са троје и више дјеце и за дјецу која нису обухваћена одлукама надлежних министарства у Влади Републике Српске.

Божовић је напоменуо да од ове године општина Источна Илиџа издваја средства и за набавку сједалица за новорођенчад, као и за суфинансирање трошкова боравка дјеце у вртићима.

Он је рекао да је буџет у овој години планиран у износу од око 13 милиона КМ, али да ће, због повећаних прихода, ребалансом буџета који је у припреми, износити око 14 милиона КМ.

„Успјели смо све текуће обавезе сервисирати на вријеме, исплатити стипендије за ученике и издвојити средства за културу и спорт“, рекао је Божовић и додао да општина издваја средства и за љекаре које су на специјализацију послали Болница „Србија“ и Дом здравља у Источном Сарајеву.

Божовић је нагласио да је у овој години урађен и велики број инфраструктурних пројеката, а тренутно је у току реконструкција Павловића улице вриједна 350.000 КМ.

Према његовим ријечима, улица се налази у насељу гдје су након Дејтонског споразума уточиште нашла избјегла лица и завршетак ове путне комуникације ће им створити боље услове за живот.

Божовић је истакао да је у овој години завршена и улица која спаја мјесне заједнице Кула и Младичко поље, те канализација у Равногорској улици, чиме се стварају предуслови за изградњу канализационе мреже која ће покривати горњи дио насеља Крупац.

Он је рекао да ће у току године бити извршена реконструкција неколико улица у руралним дијелвима општине, гдје постоје предуслови за развој туризма.

Божовић је додао да је општина у буџету планирала и 500.000 КМ за изградњу кружног тока на споју улица Војводе Мишића и Аеродромске.

Он је истакао да би у току идуће године требао бити реализован пројекат изградње надземног пјешачког прелаза – пасареле који ће преко улице Војводе Радомира Путника спајати шеталиште „Др Миодраг Лазић“ и Трг Републике Србије, односно општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Божовић је подсјетио да је изградњу пасареле покренуо град Источно Сарајево.

„Општина Источна Илиџа је веома заинтересована да буде партнер граду Источно Сарајево“, рекао је Божовић.

Он је додао да је у завршној фази пројекат изградње административног центра општине Источна Илиџа, за шта ће у буџету општине за 2024. годину бити обезбијеђено око четири милиона КМ. Реализација пројекта би требала почети идуће године.

Божовић је рекао да је изабран понуђач за набавку простора за градску галерију која ће бити у власништву општине, а њом ће управљати Центар за културу и информисање општине Источна Илиџа. Галерија ће бити мултифункционална и служиће за различите догађаје и манифестације.

Он је навео да би до краја године требао бити отворен и тржни центар „Ђурић“, а неколико нових инвеститора ће градити пословне објекте на подручју општине и запослити већи број лица.

Божовић је рекао да је за општину Источна Илиџа у овом моменту приоритет изградња средњошколског центра за који очекује да надлежне институције и министарства у Републици Српској обезбиједе новац.

ИЗВОРСрна, фото Пословне новине
Претходни текстСтановници Газе провалили у складишта хране
Сљедећи текстДодик: Појединци у Црној Гори мисле да имају тапију на вољу већине и да је против уједињења