Насловна Најновије И даље живи мржња која је однијела животе путника аутобуса “Ниш експрес“

И даље живи мржња која је однијела животе путника аутобуса “Ниш експрес“

184
0

Навршиле су се 23 године откако је у мјесту Ливадице на територији Косова и Метохије, почињен један од најмонструознијих терористичких напада, када је дигнут у ваздух аутобус „Ниш експреса“, у којем је погинуло 12, а повријеђено 43 Срба, саопштено је из Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије.

„Мржња која је однела животе наших сународника у Ливадицама и даље живи, па је у таквој атмосфери немогуће очекивати да Приштина учествује у нормализацији односа и стварању мирнодопског друштва на Косову и Метохији“, оцјенили су из ове владине канцеларије.

Навели су да, управо зато, Београд захтијева од међународне заједнице и Приштине да поново отворе истраге свих злочина над српским народом и другим неалбанцима на Косову и Метохији, јер док год то не буде учињено, Космет ће бити уточиште и сигурна зона за зликовце и терористе.

„Влада Србије никада неће престати да тражи правду за жртве овог и других монструозних злочина почињених широм покрајине“, истакнуто је у саопштењу.

Из Канцеларије су навели да ни послије више од двије деценије за овај злочин нису одговарали ни непосредни извршиоци, ни њихови налогодавци.

То, између осталог, свједочи о потпуној неспособности и незаинтересованости привремених институција самоуправе у Приштини да се суоче са злодјелима почињеним у име такозваног независног Косова, али и о пасивности међународне заједнице, истакнуо је у саопштењу Канцеларије.

„Поражавајућа је чињеница да је овај случај затворен, а да је јединог осумњиченог, Фљорима Ејупија, који је у првостепеном поступку био осуђен на 40 година затвора, такозвани Врховни суд Косова ослободио 2009. године, услед недостатка доказа“, истакнуто је у саопштењу.

У тексту се напомиње да се злочин у Ливадицама десио у присуству међународних снага безбједности и да управо зато представља и пораз међународне заједнице на Косову и Метохији, која се показала недораслом да осигура безбједност за Србе на Космету, али и правду за све жртве.

Из Канцеларије су подсјетили да се још не зна ко је убио српску дјецу у Гораждевцу, 14 жетелаца у Старом Грацком, породицу Столић у Обилићу, ко скоро свакодневно пали и руши српске куће и скрнави цркве и манастире на Космету…

Нажалост, како су додали, Срби на Косову и Метохији и данас су грађани другог реда и изложени су разним видовима дискриминације, притисика и застрашивања, што има за циљ њихово протјеривање из покрајине.

У Ливадицама код Подујева, у експлозији мине која је била постављена испод моста на магистралном путу, у ваздух је дигнут аутобус „Ниш експреса“ у којем су се налазили расељени Срби који су у пратњи војника Кфора ишли у Грачаницу да обиљеже Задушнице.

livadice, slika

У овом монструозном нападу погинули су Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић, Драган Вукотић и Небојша, Снежана и Данило Цокић, који је имао свега двије године.

ИЗВОРСрна, фото EPA-EFE/Valdrin Xhemaj
Претходни текстДанас се славе Свети Симеон и Ана
Сљедећи текстТуристичка понуда Требиња и ове године на београдском сајму туризма