Насловна Најновије Каран: Грађанин Шмит и Уставни суд највећи фактори дестабилизације БиХ

Каран: Грађанин Шмит и Уставни суд највећи фактори дестабилизације БиХ

140
0

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је данас да је Република Српска нападнута, не само од грађанина Кристијана Шмита, те оцијенио да је од њега гори Уставни суд БиХ као највећи фактор дестабилизације.

– Рећи ћу једну реченицу у одбрану Шмита – он није најгори, има неко ко је гори од Шмита. Гори од Шмита свих ових година је Уставни суд БиХ који је првога дана требао рећи да он није у Уставу препознат као законодавац, оспорити га као неуставног законодавца и тиме би дали највећи допринос стварању стабилне, какве-такве, ове сложене БиХ – рекао је Каран у Бијељини.

Он је истакао да уз Уставни суд БиХ и Суд и Тужилаштво БиХ дјелују по неуставним актима, иако су они задужени да кроз своје редовне послове штите кључне принципе сваке земље, па и БиХ, принципе уставности и законитости, владавине права и правне државе.

– Они су ти који су задужени да штите уставност и законитост, а дјелују по неуставни актима 30 година, поготово сада по неуставним актима некога ко није у Уставу ни Дејтонском споразуму препознат и чине историјски грешку урушавања уставног система БиХ – оцијенио је Каран.

Министар је закључио да су данас највећи фактори дестабилизације БиХ Уставни суд БиХ, Суд и Тужилаштво БиХ, оцјењујући да су и створени су по тим неуставним актима.

– Не волим ни да га помињем, онај ко најбоље зна да није високи представник је управо Шмит“, рекао је Каран и подсјетио да је 20. јануара 2021. године, када је њемачки бундес кабинет номиновао, односно кандидовао Шмита за високог представника, он 28. јануара на свом налогу написао – „Не, ово је само почетак, мене тек треба да именује Савјет безбједности“. Дакле, човјек потпуно зна да није именован и да није високи представник – констатовао је Каран.

Сву причу око Шмита и све вријеме његовог боравка у БиХ министар је назвао ујдурмом, понављајући да је дошао на ово подручје само кандидован за високог представника, али да та кандидатура није прошла.

– Послије тога он је нико и ништа, обични грађанин, оно што понављамо све вријеме. Сада испитујемо, заправо, кретање једног странца који подлијеже потпуно другим правилима, као и сви странци, када је ријеч о кретању у БиХ – навео је Каран.

Он је оцијенио да су сви високи представници, и они који су се звали високи представници и овај Шмит, дјеловали неуставно и недејтонски.

– Прије свега, доносили су законску регулативу, а нису уставно позиционирани као неко ко може доносити законе и тиме су највише нарушили комплетну уставну структуру БиХ на начин да урушавају уставну позицију Републике Српске у БиХ – констатовао је Каран.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић јуче је позвао Тужилаштво БиХ да хитно спроведе истрагу о нелегалном и лажном представљању Шмита као високог представника у БиХ и његовим активностима, те да о резултатима обавијести јавност.

Нешић је презентујући информације безбједносних агенција у БиХ о боравку Шмита констатовао да има само дипломатску ноту Њемачке, али не и УН као једине надлежне институције за потврђивање именовања високог представника у БиХ.

Он је истакао да је од Граничне полиције БиХ добио одговор да је Шмит лани унио три „дуге цијеви“ у БиХ, на шта нема право према важећим законима који се односе на оружје, као и да је то оружје накнадно враћено у Њемачку.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНајава спортских догађаја за 14. и 15. октобар
Сљедећи текстЋосић упутио честитку Медицинском факултету поводом 30 година постојања и успјешног рада