Насловна Најновије Каран: Заштитићемо Додика, јер је нападнут уставни поредак

Каран: Заштитићемо Додика, јер је нападнут уставни поредак

171
0

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, рекао је да ће министарство које предводи заштитити предсједника Српске Милорада Додика, јер је нападнут уставни поредак.

„Бранићемо и штитити предсједника Републике и институције које су нападнуте неуставним дјеловањем Суда и Тужилаштва БиХ и Кристијана Шмита. Нема хапшења Додика, него ће бити ухапшени они који руше уставни поредак, а да је нормална држава сад би Суд и Тужилаштво БиХ, односно они који воде поступак против Додика били похапшени. Штитимо уставни поредак, јер је нападнут уставни поредак Српске“, рекао је новинарима Каран.

Он је истакао да Република Српска, како протиче вријеме, има све више различитих доказа да је Шмит нико и ништа.

„Шмит је апсолутно нико и ништа. Ријеч је о нотификацији Њемачке, односно обавјештењу да је неко за нешто предложен, а то значи да је Шмит био предложен за високог представника и ништа више“, рекао је новинарима Каран, који је и професор уставног права.

Он је подсјетио да Шмит није прошао потребне процедуре за високог представника, што значи да приједлог није успио.

„Он је обични грађанин, а нота је само била почетак процедура које није прошао. Он се понаша као да је прошао процедуру и врши правно насиље. И они који сада дјелују по папиру који се зове закон који је овај човјек наметнуо, односно Суд и Тужилаштво таквим дјеловањем нападају уставни поредак БиХ и Српске“, закључио је Каран.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора „Службеног гласника“ Милоша Лукића, за непоштивање одлука Кристијана Шмита, кога Српска не сматра високим представником, јер његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН.

Адвокат предсједника Српске Горан Бубић, навео је да је у вези са „наименовањем“ Шмита одбрана дошла до сазнања да вербалне ноте Амбасаде Њемачке у Сарајеву и Канцеларије ОХР-а садрже голе печате, без навођења имена, презимена, својства лица које их је послало, као и без својеручног потписа.

ИЗВОРСрна, фото Све о Српској
Претходни текст“Шуме Српске“: Прослављен Митровдан у нади да ће година бити позитивно завршена
Сљедећи текстСутра сунчано уз промјенљиву облачност