Насловна Најновије Кладањ: На православном гробљу срушено осам споменика (ФОТО)

Кладањ: На православном гробљу срушено осам споменика (ФОТО)

121
0

На православном сеоском гробљу у мјесту Ковачићи, у општини Кладањ, срушено је осам споменика, потврдио је предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић.

Позивајући се на информације Срба који су избјегли са подручја општине Кладањ, Радановић је рекао да се инцидент догодио прије неколико дана и да су срушени споменици породица Милетић, Алексић и Савић.

Према његовим ријечима, у свим некадашњим српским селима извршено је масовно уништавање споменика, док је парох Дарко Кујунџић, који покрива ову општину, потврдио да је срушено више од 60 одсто споменика.

– У мјесту Витањ Бошњаци разваљују ограду око цркве, напасају стоку. У селу Оловци Срби се једном годишње окупљају и поставе крст на улазу у гробље, али он увијек буде исјечен или сломљен – рекао је Радановић.

Он је подсјетио да је у центру Кладња до 1941. године постојала велика православна црква која је срушена и никада није обновљена, а земљиште је узурпирано, а сада је на том мјесту планирана изградња пијаце.

– Општинске власти не планирају да врате земљиште Српској православној цркви, а један од ранијих начелника је рекао – `да смо хтјели цркву не бисмо је рушили 1941 године` – навео је Радановић.

У мјестима гдје су живјели Срби постојали су и споменици жртвама Другог свјетског рата, али су и они срушени.

– Евидентно је да су сви ови инциденти дио синхронизоване активности групе људи против свега што је било српско – констатовао је Радановић.

Радановић је навео да су у Ковачићима до 1991. године живјела 83 српска становника, а на подручју општине Кладањ 3.299 Срба који су већински народ у 15 насеља.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСутра умјерено до претежно облачно са сунчаним интервалима
Сљедећи текстСутра нерадни дан у Српској