Насловна Најновије Козић: Славите своје празнике, ми ћемо своје !

Козић: Славите своје празнике, ми ћемо своје !

137
0

Предсједник Скупштине Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ Душан Козић, рекао је да од Федерације БиХ /ФБиХ/ очекује да не оспорава празнике у Српској, као што то не чине Срби када се обиљежава 1. март.

„Њихови празници ме не интересују, немам никакву обавезу ни поштовање према 1. марту“, изјавио је Козић Срни, коментаришући чињеницу да ФБиХ обиљежава као такозвани дан независности БиХ овај датум из 1992. године који је за Србе неприхватљив.

Козић је истакао да су Срби у том периоду у парламенту тадашње БиХ били пегласани, натјерани да вуку одређене потезе како би заштитили свој народ.

„Немојте нам спочитавати наше прославе, ни тјерати нас да поштујемо оно што нас је натјерало у све што се дешавало у претходном периоду. Славите своје, ми ћемо своје!“, поручио је Козић.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада прије 32 године одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар – дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПромјенљиво облачно до 19 степени Целзијусових
Сљедећи текстГардовићи су надживјели пуцањ у Сарајеву