Насловна Најновије Лекција из патриотизма: У селу Касидоли постављена спомен плоча мјештанима пострадалим у...

Лекција из патриотизма: У селу Касидоли постављена спомен плоча мјештанима пострадалим у Одбрамбено – отаџбинском рату

1501
0

Добри људи и пријатељи паљанског села Касидоли израдили су и поставили спомен плочу родбини и пријатељима који су 1992. године пострадали бранећи своје огњиште у Одбрамбено – отаџбинском рату, поучивши тиме млађе, али и многе припаднике старијих генерација, како се треба односити са јунацима који су свој живот жртвовали да бисмо ми данас уживали у слободи.

Администратор Фејсбук странице „Село Касидоли Јахорина“ објавио је информацију о постављању ове спомен плоче, присјећајући се како су млади момци, бранећи своју земљу и намилије, побијени од стране непријатељске терористичке групе која је упала у ово село у децембру 1992. године и направила згариште, побивши и цивиле дан раније.

Спомен плоча израђена је залагањем и средствима добрих људи, истинских патриота, те постављена поред извора воде на путу Касидоли – Орчеве воде, како би се сваки путник намјерник који застане и попије воду са извора, поклонио јунацима овога краја.

„Тако сједећи у селу са својим пријатељем Зораном Kовачевићем из Тилаве и причајући му гдје и како се све то дешавало и како би било лијепо обиљежити то стратиште гдје је и његов рођак убијен, он се сложио са приједлогом и рекао да ће одмах видјети неке своје пријатеље да то и учини и да би то било лијепо и патриотски урадити. Зоран се одмах ангажовао, организовао све, отишао код Синише Милинковића, каменоресца из Kлека и Синиша је одмах направио `од себе` плочу. Ђорђе Шибалија је направио жељезно постоље као поклон од њега, неколико пута се ишло горе да се то среди…било је ту још људи заслужних, који су нашли датуме рођења погинуле браће, који су бетонирали, искрчили гдје ће се спомен плоча поставити и тако даље…али, најзаслужнија су ова тројица људи које споменух у тексту“, наводи у објави администратор Фејсбук странице „Село Касидоли Јахорина“.

Он је у објави захвалио заслужнима на помоћи и родољубљу, које ће остати у амантер млађим генерацијама.

„Страдалој браћи исписаној на овом споменику нека је вјечна слава, вјечни мир и хвала вам јунаци!!!“, додаје се у објави.

Сложићемо се сви да је овај несебични гест истинског патриотизма права ријеткост у данашње вријеме, те да заслужује само ријечи дивљења и похвале.

ИЗВОРРТВИС
Претходни текстПозориште „Пинокио“ из Београда одушевило малишане представом „Малчић Палчић“
Сљедећи текстРазбијена стакла на српској основној школи у Липљану